NOĆ SE PRETVORILA U DAN! Neverovatan prizor na nebu iznad Donjecka – “termit mine” padale po celom gradu (VIDEO)

 NOĆ SE PRETVORILA U DAN! Neverovatan prizor na nebu iznad Donjecka – “termit mine” padale po celom gradu (VIDEO)

Foto: Printscreen/Twitter/zoranceran

Ukrajinska vojska večeras je iznad Donjecka prvi put od početka sukoba u Ukrajini 24. februara upotrebila je mine sa termit smešom.

Naime, u subotu uveče nebo iznad Donjecka iznenada je osvetljeno sa gomilom termit mina, koje su padale po celom gradu, što su pojednici i zabeleželi.

Kako javalju očevici na društvenim mrežama odmah posle toga u gradu je nestalo struje. Pretpostavlja se da je struja namerno isključena jer postoji opasnost od raketnog napada, ali i da Kijev termit mine koristi kao psihiloški pritisak.

Osnovu ovih mina čini termit smešta oksida gvožđa i aluminijuma. Pri izradi ovih mina koristi se elektron legura aluminijuma i magnezijuma koja sagoreva zajedno sa termitom.

U pitanju su najverovatnije rakete kalibra 122mm 9M22S koja se lansira sa VBR BM-21 Grad. Raketa 9M22S (9N510) se sastoji od 180 zapaljivih elemenata koji se pri izbacivanju zapaljuju pomoću punjenja za paljenje/izbacivanje od šest linearnih oblikovanih punjenja (LSC).

Zapaljivi elementi su zapravo čaše od magnezijuma ML-5 napunjene mešavinom tipa termita i upakovane u matricu, pri čemu svaki element ima vreme sagorevanja od najmanje 2 minuta.

Ukupna težina zapaljivih elemenata procenjena je na 5,9 kilograma. Bojeva glava 9M22S je obojena svetlosivo i ima crvenu traku.

BONUS VIDEO: Ukrajinci dronovima napali nuklearnu elektranu Zaporožje