Nju su anđeli čuvali! DANAS JE SVETA TATJANA: Evo zašto se najveća ljubav Evgenija Onjegina baš tako zvala – za sreću i uspeh ispoštujte OVO

 Nju su anđeli čuvali! DANAS JE SVETA TATJANA: Evo zašto se najveća ljubav Evgenija Onjegina baš tako zvala – za sreću i uspeh ispoštujte OVO

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Svetu Tatjanu, hrišćanku koja se smatra jednom od najhrabrijih svetica.

Tatjana koja je živela krajem 2. i početkom 3. veka, bila je đakonesa Rimske hrišćanske crkve. Usrdno je negovala bolesne, posećivala tamnice, pomagala siromašnima. U godine gonjenja nije se odrekla vere. Posedovala je jak i istrajan karakter. Po predanju sedam dželata koji su je mučili, poverovali su u Boga.

Ali savremenim ruskim Tatjanama poznatija je junakinja Puškinove poeme Evgenije Onjegin. Ona predstavlja uzor vernosti i predanosti idealima svoje ljubavi. Koliko Tatjana danas obeležava svoj imendan, ne zna se. A svoj studentski praznik na Tatjanin dan obeležava danas 7 miliona studenata Rusije.

Tatjanu su rimski vojnici najpre šibali, nožem kidali delove kože, odsecali prste, ali ona je sve muke hrabro podnosila. Kada su je bacili u arenu kako bi je pojeli lavovi, mučitelji su ostali zapanjeni jer su se izglednele životinje mazile sa njom. Na kraju su je ubili tako što su joj glavu odsekli mačem, tvrdeći da je sve prethodne muke preživela zato što je veštica.

Samo ime Tatjana zahvaljujući velikom pesniku Rusije Aleksandru Puškinu dobilo je romantični prizvuk. A junakinja njegove čuvene poeme Tatjana Larina postala je uzor prave ruske žene.

Molitva na današnji dan

Ovčica Tvoja Isuse, Tatjana, zove silnim glasom: “Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom.

Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe.” Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.