NIZAMA NIJE JEDINA! Da se zalediš – policajac komšiji davao podatke o zlostavljanoj ženi, on ih prosledio nasilniku

 NIZAMA NIJE JEDINA! Da se zalediš – policajac komšiji davao podatke o zlostavljanoj ženi, on ih prosledio nasilniku

Foto: Društvene mreže

Opštinsko državno tužilaštvo u Splitu podiglo je u decembru prošle godine optužnicu protiv policajca kojeg sumnjiči da je odao podatke o zlostavljanoj ženi komšiji, nakon čega je on te podatke prosledio nasilnom suprugu žrtve.

Kako stoji u optužnici, policajac je u septembru 2021. godine u 3.27 sati i u oktobru iste godine u 3.15 sati u Splitu, u prostorijama operativnog dežurstva na graničnom prelazu Luka Split, pretraživao u Registru informacije o zlostavljanoj ženi. Fotografisao ih je mobilnim telefonom i preko VatsApa poslao susedu. On je te podatke poslao svom prijatelju, nasilnom suprugu žene koja je od njega pobegla. Muž joj je potom slao poruke i pretio.

Tužilaštvo je, prema optužnici, za policajca tražilo osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine, što znači da neće u zatvor ako u tom razdoblju ne ponovi krivično delo. Takođe traže da plati 1.000 kuna troškova.

Policajac sve priznao, tvrdi da ga je komšija izigrao

Prilikom ispitivanja policajac je sve priznao, ističući da je to učinio na molbu dugogodišnjeg prijatelja i komšije, stekavši utisak da se radi o sentimentalnim razlozima.

– Zlostavljanu ženu nikada nije video niti mu je poznato ko je ona. Komšija je izigrao njegovo poverenje. Izrazio je žaljenje zbog počinjenog. Zlostavljana žena je detaljno opisala celu hronologiju odnosa sa svojim suprugom, koji ju je tokom braka zlostavljao, a kojeg je napustila

– U oktobru 2021. od jedne osobe na mobilni je primila fotografiju policijskog ekrana sa podacima iz evidencije MUP-a o njoj. Ujedno joj je muž zlostavljač uputio više poruka u kojima se poziva na podatke iz ove evidencije. Iz toga je zaključila da mu ih je prosledio neki policijski službenik pa je MUP-u uputila pritužbu – stoji u optužnici.

Komšija: Sažalio sam se

Komšija koji je prosledio informacije nasilnom suprugu kazao je da se sažalio nad njim jer mu se žalio na probleme u braku.

Želeći da mu pomognem, samoinicijativno od svog prijatelja, policijskog službenika, sam zatražio podatke o ženi – rekao je on.

– Neistinito mu je prikazao da se radi o osobi s kojom je u ljubavnoj vezi pa ga samo zanima hoće li imati problema s njenim suprugom. Na njegovo insistiranje policajac mu je na kraju putem aplikacije VatsAp poslao fotografije podataka za imenovanu iz Središnjeg sastava MUP-a. Upozorio ga je na osetljivost takvih podataka i da ih nikome ne pokazuje. Međutim, on je suprugu protekom nekoliko dana u kafiću pokazao ove podatke, što je ovoga iznenadilo. Nije mu ih prosledio, već je to očito ovaj sam učinio te večeri. Nije znao da se radi o podacima koji su službena tajna i ceo ovaj postupak bio je nepromišljen i ne može da prestane da žali što je na ovakav način izneverio prijatelja – stoji u optužnici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *