NIJE SAMO ZBOG GLADI: 7 najčešćih razloga zbog kojih se mališani bude noću

 NIJE SAMO ZBOG GLADI: 7 najčešćih razloga zbog kojih se mališani bude noću

Razdoblje detinjstva kada mališani tek prohodaju, pun je izazova koji uključuju i buđenje usred noći.

Postoji nekoliko uzroka kada se poremeti obrazac sna kod malog deteta. Evo nekoliko najčešćih razloga za to i predloga kako pomoći svojim mališanima da prebrode ovaj burni deo odrastanja.

Prekomerni umor

Mala deca koja odbijaju popodnevno spavanje ili odlaze na spavanje kasno, često ne mogu mirno da spavaju jer su iscrpljena. Držite se navike i ne odustajte od ustaljenog spavanja. Ako se vaše dete počne da se buni, omogućite mu vreme za opuštanje. Možete se ušuškati i zajedno gledati neki film kako bi oni “napunili baterije”.

Drastične promene

Nije neuobičajeno da pojedine životne promene, poput prinove, prilagođavanja na nošu ili novog doma, utiču na san deteta. Pripremite ih tako što ćete porazgovarati s njima o promenama koje ćete uneti i u njihov život. Potrudite se da razumeju zašto se stvari menjaju. Uz puno ljubavi i podrške, s vremenom će sve doći na svoje.

Foto: Profimedia

Anksioznost zbog razdvajanja

Odvajanje od roditelja, a posebno mame, neizbežan je deo odrastanja, ali morate imati strpljenja. Ako primetite da vaši mališani plaču kada napuštate prostoriju ili kada bi trebalo da idu na spavanje, uverite ih da je sve u redu i vraćajte se u sobu da proverite kako su. Sedite pored njih i mazite ih po glavi dok se ne smire ili ih uzmite za rukicu. Svake se noći sve više udaljavajte od kreveta. Tako ćete im s puno nežnosti i pažnje pokazati da ste u blizini i počeće da se osećaju sigurno u svom krevetu.

Ispadanje iz kreveta

Ponekad se desi da je dečici potrebno vreme da se naviknu na spavanje u krevetu, ako su do nedavno bili u krevecu. Kada se desi da dođu da vas traže u vašoj spavaćoj sobi, nežno ih podsetite da je vreme za spavanje i povedite u njihovu sobu. Mazite ih dok se ne smire i ne osećaju sigurno. Nemojte ih samo odbaciti do kreveta, jer i dalje neće moći da zaspe.

Noćne more

Kada napune dve godine, mašta im već počne bujati. To je odlično za igru tokom dana, ali može biti problem noću. Strah od babaroge, čudovišta ispod kreveta, semki po sobi, sve to može biti plod dečje mašte koja im ometa miran san. U ovom slučaju potreban je staložen i dosledan pristup, kao što je nabavljanje prigušenog noćnog svetla za njihovu sobu.

Takođe, potrudite se da se mališani osećaju sigurno. U njihovim su glavama čudovišta i senke ozbiljna pretnja. Zato nemojte jednostavno preći preko toga, kao da je reč samo o luckastim dečjim “bubicama”, već se postavite kao njihov zaštitnik. Nađite neki osveživač vazduha, koji je blag i prijatnog mirisa, a koji će poslužiti kao sredstvo protiv čudovišta.

Prazan želudac

Ako su mališani gladni, ostaće i budni. Pobrinite se da im prehrana bude raznovrsna. Možda više nisu toliko mali za bočicu, ali možete im dati šoljicu mleka pre spavanja.

Rastu zubići

Kada zubi počnu da izbijaju, to može poremetiti san maloj deci. Pokazatelji su crvene i osetljive desni, kao i zajapureni obrazi, razdražljivost i slinjenje. Ako se probude usred noći zbog zubića, sačekajte da vidite hoće li sami ponovno zaspati. Ako ne mogu, ušuškajte se pored njih, dok se ne smire. Posavetujte se s lekarom ili farmaceutom oko toga šta bi im moglo olakšati nelagodnost.