NESTALI NA OTVORENOM MORU Drama na čuvenom letovalištu – zahvatila ih je nezapamćena oluja, počeo haos (VIDEO)

 NESTALI NA OTVORENOM MORU Drama na čuvenom letovalištu – zahvatila ih je nezapamćena oluja, počeo haos (VIDEO)

Foto: Instagram/Printscreen/melbourneturkishnewsofficial

Na društvenim mrežama je objavljen video trenutka u kojem je spašena grupa mladih Australijanaca koji su čak 36 sati proveli izgubljeni na moru, piše Daily Mail.

Eliot Fut, njegova devojka Stef Vais i prijatelji Vil Tigl i Džordan Šort bili su deo grupe od 12 Australijanaca koji su se u nedelju u drvenim čamcima i na daskama za surfovanje otisnuli na more između ostrva Nias i Pianing surf rezorta na ostrvu Banjak, na zapadnoj obali Indonezije.

Tokom 50 kilometara dugog putovanja ih je zahvatilo nevreme.

Jedan od čamaca uspeo je da dođe na ostrvo na pola puta do željenog odredišta, a čamac na kojem je bilo četvoro Australijanaca i tri člana posade iz Indonezije, pokušao je da pređe na želeno ostrvo uprkos teškim vremenskim uslovima.

Nakon opsežne potrage koja je trajala dva dana, Stef, Vil i Džordan pronađeni su u utorak živi i zdravi kako plutaju na daskama za surfovanje usred okeana čekajući da ih neko primeti i spasi. Eliot je pronađen sat i po kasnije, pet kilometara dalje od svojih prijatelja od kojih se odvojio u pokušaju da dovesla do kopna.

Prvi deo ekipe koji je uspeo da se vrati do resorta, pokrenuo je potragu za ljudima nestalima na moru.

Tokom akcije potrage, jedan od prijatelja koji je bio na brodu za spašavanje, snimio je trenutak u kojem je ugledao Stef, Džordana i Vila usred okeana. Na snimku se mogu čuti i povici sreće i oduševljenja.

Spašeni prijatelji kasnije su odvedeni u bolnicu na pregled, ali niti jedan od njih, srećom, nije povređen.

Eliotov otac Petar Fut razgovarao je s novinarima u trenutku kad je pronađeno prvo troje prijatelja, a potvrda da je pronađen i njegov sin, stigla je upravo dok je davao izjavu. Gospodin Fut je nakon toga primio tekstualnu poruku koja je potvrdila vest da mu je sin živ.

Hej tata, Eliot ovde. Živ sam i na sigurnom, volim te. Razgovaraćemo kasnije – napisao je njegov sin.

– Ostario sam u zadnja dva dana, 100 posto – kazao je presrećni otac.

Rečeno mu je da se njegov sin vraća na ostrvo Penang, gde će se ponovo naći sa svojom partnerkom Stef i ostalim prijateljima.

– Oni su najbolji prijatelji. Stalno smo dobijali poruke i pozive od ljudi na terenu dok je potraga trajala – rekao je Fut.

Inače, grupa od 12 prijatelja okupila se kako bi proslavili Eliotov 30. rođendan. Nameravali su da otputuju na ostrvo, iznajme bungalove i surfuju 10 dana.

Nekoliko sati pre nego što su nestali, Eliot je na društvenim mrežama napisao da je “tako dobro” vratiti se u Indoneziju.

– Soho gulah Sorake… tako je dobro vratiti se u Indoneziju nakon toliko godina – objavio je na Instagramu.

Četvoro Australijanaca pronađeno je nekoliko sati nakon što su se njihove izbezumljene porodice u ponedeljak uveče obratile Ministarstvu spoljnih poslova i trgovine.

– Srce nas boli pri pomisli da su Eliot, Stef, Vil i Džordan nestali na moru – rekli su.

– I dalje se molimo i nadamo se da će biti pronađeni. Želeli bismo da se zahvalimo indonezijskim vlastima i australijskoj vladi na njihovoj kontinuiranoj pomoći dok traju napori potrage i spašavanja.

Resort Pinang i lokalne vlasti prve su u ponedeljak ujutro pokrenule potragu.

Šef indonezijske Nacionalne agencije za potragu i spašavanje na ostrvu Nias Oktavianto rekao je da je spasilački tim od više od 20 policajaca, pripadnika vojske i volontera, uprkos lošem vremenu, pokušavao da pronađe izgubljene Australijance.

– Sinoć je Pinang Resort izvestio da je čamac s 10 putnika stigao na ostvo Pinang (oko 22.18 po lokalnom vremenu), dok drugi čamac sa sedam osoba još nije stigao – rekao je.

– Angažovali smo tri broda i oni se sada kreću prema lokaciji za potragu i spašavanje. Međutim, problem je u tome što je nestalo plovilo običan drveni čamac bez ikakvih uređaja za praćenje.

Ostrvo Pinang poznat oje po svojoj osamljenosti, zadivljujućem krajoliku i sjajnim uslovima za surfovanje.

Noćenje u bungalovu na ostrvu košta 150 dolara, a nude se i “dnevni surf izleti do Bej of Plenti ili ostrva Bangkaru”.

– Naš vodič za surfovanje odvešće vas do svih najboljih mesta – piše na veb stranici odmarališta.

Gosti na ostrvu u ceni aranžmana dobijaju doručak, ručak i večeru kao i mogućnost ronjenja, ribolova, SUP-a i vožnje kajakom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *