“NEĆE MU DOZVOLITI DA UPOTREBI NUKLEARNO ORUŽJE” Prvo obraćanje Zelenskog nakon Putinovog govora: Oslobodićemo svoju zemlju

 “NEĆE MU DOZVOLITI DA UPOTREBI NUKLEARNO ORUŽJE” Prvo obraćanje Zelenskog nakon Putinovog govora: Oslobodićemo svoju zemlju

Foto: Tanjug/Genya Savilov/Pool Photo via AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da ne veruje da će svet dozvoliti ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da upotrebi nuklearno oružje i obećao da će nastaviti sa oslobađanjem ukrajinske teritorije koju su zauzele ruske snage.

Zelenski je govorio u intervjuu za nemački Bild, koji je objavljen nekoliko sati nakon što je Putin najavio delimičnu mobilizaciju u Rusiji i upozorio da će Moskva odgovoriti na ono što je nazvao “nuklearnom ucenom Zapada”, preneo je Rojters.

– Ne verujem da će Putin upotrebiti ovo oružje. Mislim da mu svet neće dozvoliti da ga koristi – rekao je Zelenski.

Dodao je da Putin sutra može da kaže i da osim Ukrajine želi i deo Poljske, inače će upotrebiti nuklearno oružje.

– Ne možemo da pravimo te kompromise – kazao je Zelenski.

Prema rečima ukrajinskog lidera, Putinova odluka o mobilizaciji došla je kao odgovor na ruske propuste na bojnom polju.

Foto: Profimedia

– On vidi da njegove jedinice jednostavno beže – rekao je Zelenski i dodao da Putin “želi da udavi Ukrajinu u krvi, uključujući i krv sopstvenih vojnika”.

Takođe je odbacio planove četiri ukrajinska regiona koji su pod kontrolom proruskih snaga da održe referendume od 23. do 27. septembra o pridruživanju Rusiji, rekavši da su to “prevare”, koju većina zemalja neće priznati.

– Postupaćemo po našim planovima korak po korak. Siguran sam da ćemo osloboditi našu teritoriju – rekao je Zelenski.

Foto: Profimedia

Ukazao je i da postoji sve manja verovatnoća razgovora sa Putinom o okončanju rata, naglasivši da bi to moglo da se desi samo ukoliko ruski lider povuče svoje snage sa ukrajinske teritorije.

Ponovio je pozive Nemačkoj da isporuči oružje i sisteme protivvazdušne odbrane Ukrajini, rekavši da su oni potrebni za spasavanje života.