“NE ŽELIM DA UBIJAM SVOJE LJUDE” Ruski reper izvršio samoubistvo da bi izbegao regrutaciju

 “NE ŽELIM DA UBIJAM SVOJE LJUDE” Ruski reper izvršio samoubistvo da bi izbegao regrutaciju

Foto: Twitter/Stary Blazen/Printscreen

Ruski reper se ubio kako bi izbegao regrutaciju da se bori u Ukrajini usred delimične mobilizacije ruske vojske, dok hiljade muškaraca, žena i dece beže preko granice u susedne zemlje.

Veruje se da je Ivan Vitalijevič Petunjin, koji je nosio umetničko ime Voki, danas izvršio samoubistvo u južnom ruskom gradu Кrasnodaru.

Foto: Profimedia

Njegovo telo pronađeno je u blizini višespratnice u Кongresnoj ulici nakon što je 27-godišnji muzičar snimio video poruku objavljenu na njegovom Telegram kanalu u kojoj je rekao da ne želi da ubija za bilo kakve ideale i da “nije spreman da ubija svoje ljude”.

Petunjin, koji je ranije služio u ruskoj vojsci i lečio se u duševnoj bolnici, rekao je svojim obožavaocima: “Ako gledate ovaj video, onda ja više nisam živ. Greh ubistva ne mogu da stavim na dušu i ne želim. Nisam spreman da ubijam za bilo kakve ideale”.

Foto: Profimedia

Takođe se činilo da se plaši da bi ruska delimična mobilizacija uskoro mogla da se pretvori u potpuni vojni rok, usred tvrdnji da Moskva planira da pozove milion ljudi.

Više od 194.000 ruskih državljana pobeglo je u susednu Gruziju, sa kojom je Rusija ratovala 2008, zatim u Kazahstan i Finsku, a to se desilo otkako je najavljena delimična mobilizacija rezervista da pojačaju svoje trupe u Ukrajini.

U drastičnijim slučajevima, ruski muškarci su pribegli lomljenju udova kako bi izbegli da budu pozvani, a pomenuti reper je navodno zbog ovoga sebi oduzeo život.