“NE MOŽEŠ PREGOVARATI SA MEDVEDOM KOJI TI JEDE NOGU” Džonson otvoreno protiv MIRA između Ukrajine i Rusije!

 “NE MOŽEŠ PREGOVARATI SA MEDVEDOM KOJI TI JEDE NOGU” Džonson otvoreno protiv MIRA između Ukrajine i Rusije!

Foto: Profimedia

Odlazeći britanski premijer Boris Džonson se tokom posete Ukrajini izjasnio protiv pregovora sa Rusijom i pokušaja normalizacije odnosa sa Moskvom.

Moramo se boriti protiv svakog nadolazećeg pokušaja normalizacije odnosa sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Mi takođe znamo da sada nije trenutak da se promoviše neki površni plan o pregovorima sa onima koji nisu zainteresovani za to. Ne možeš pregovarati sa medvedom koji ti jede nogu – izjavio je Džonson na pres konferenciji u Kijevu. Prema njegovim rečima, ruski predsednik Vladimir Putin “ne predlaže pregovore”.

Foto: Profimedia

Ali, čak i ako bi predložio, ne znam kako bi ukrajinski narod mogao da pregovara u ovim okolnostima – dodao je Džonson.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da se danas u Kijevu sastao sa britanskim premijerom u ostavci Borisom Džonsonom povodom Dana nezavisnosti Ukrajine.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je ranije da je delegacija ukrajinskih pregovarača “nestala sa radara” i da trenutno nema ni pregovora, niti preduslova.

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski isticao je da Kijev ne daje znake da je spreman da na odgovoran pristup pregovorima sa Moskvom.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je nedavno u intervjuu glavnoj urednici MIA “Rusija sevodnja” Margariti Simonjan da Zapad neće dozvoliti Ukrajini da nađe diplomatski izlaz iz postojeće situacije.