“NAŠ SVET JE U OPASNOSTI I PARALIZOVAN” Dramatično upozorenje prvog čoveka UN: Države nisu spremne…

 “NAŠ SVET JE U OPASNOSTI I PARALIZOVAN” Dramatično upozorenje prvog čoveka UN: Države nisu spremne…

Foto: Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

Generalna debata 77. skupštine UN počela je danas obraćanjem generalnog sekretara UN Antonija Gutereša koji je poručio svetskim liderima da su države “zatvorene u ogromnoj globalnoj nefunkcionalosti” i da nisu spremne da se suoče s vodećim izazovima koji prete budućnosti čovečanstva i sudbini planete.

– Naš je svet u opasnosti i paralizovan – rekao je Gutereš u obraćanju svetskim liderima, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Gutereš je kazao da ipak postoji nada, preneo je AP.

Ističući da su saradnja i dijalog jedini put napred, on je upozorio da nikakva sila ili grupa sama ne može da donese odluke.

 Hajde da radimo kao jedan, kao koalicija sveta, kao ujedinjene nacije – pozvao je on lidere okupljene u ogromnoj sali Generalne skupštine.

Generalni sekretar UN je govorio o ratu u Ukrajini, povećanju broja sukoba u svetu, vanrednoj situaciji zbog klimatskih promena, teškoj finansijskoj situaciji u kojoj su zemlje u razvoju i nedavnim neuspesima u ostvarivanju ciljeva UN kao što je okočanje gladi i kvalitetno obrazovanje za svu decu.