NAPADAČU ŠINZO ABE UOPŠTE NIJE BIO GLAVNA META? Otkriveni novi detalji, upucao bivšeg premijera iz JEZIVOG RAZLOGA (FOTO)

 NAPADAČU ŠINZO ABE UOPŠTE NIJE BIO GLAVNA META? Otkriveni novi detalji, upucao bivšeg premijera iz JEZIVOG RAZLOGA (FOTO)

Foto: Profimedia/Twitter/CalibreObscura

Tecuja Jamagami, čovek koji je ubio bivšeg japanskog premijera Šinza Abea rekao je policiji da je prvobitno planirao da izvrši napad na vođu verske organizacije i da zločin nije izvršio sa političkim motivima, saopštili su istražni organi, a prenosi Kjodo.

Jamagami je takođe naveo da je bio kivan na “određenu organizaciju” , verovatno lokalnu religijsku grupu, za koju je verovao da je povezana sa Abeom i da je bivši japanski premijer pomaže i promoviše, navodi policija.

Takođe je negirao da je počinio zločin jer se protivio Abeovom političkom uverenju.

On je još rekao da je prvobitno planirao da napadne vođu verske grupe za koju je verovao da je dovela do bankrota njegove majke zbog donacija, saopštili su istražni organi.

Jamagami je takođe saopštio da je bio ljut na Abea, verujući da je on promovisao tu organizaciju u Japanu, rekli su izvori.

Još se navodi da je Jamagami, trenutno nezaposlen, radio u jednoj fabrici u regionu Kansai od jeseni 2020. godine, ali da je dao otkaz u maju ove godine, prema agenciji za zapošljavanje.

Prethodno je bio pripadnik japanske mornarice oko tri godine, do avgusta 2005.

Abe je umro u petak nakon što je pogođen iz vatrenog oružja s leđa tokom govora u blizini železničke stanice u japanskoj zapadnoj prefekturi Nara.

Jamagami je uhapšen na licu mestu sa pištoljem domaće izrade.

Policija je u petak pretresla njegovu kuću i pronašla još predmeta za koje se sumnja da su eksploziv i oružje domaće izrade.

BONUS VIDEO: Atentat na bivšeg japanskog premijera Šinzo Abea