NAJVEĆE POVEĆANJE MINIMALCA IKADA: Ministar saopštio sjajne vesti, od 1. januara minimalna cena rada 40.000

 NAJVEĆE POVEĆANJE MINIMALCA IKADA: Ministar saopštio sjajne vesti, od 1. januara minimalna cena rada 40.000

Foto: SD/ilustracija

Ministar finansija Siniša Mali i ministarka Darija Kisić Tepavčević držali su danas konferenciju za medije u Palati Srbija.

Ministar Mali je tom prilikom saopštio:

– Minimalna cena rada iznosiće 230 dinara po satu – rekao je Mali.

Minimalac preko 40.000 dinara

– Čitav svet je u vanrednoj situaciji, naši građani su manje osetili turbulencije, nego mnogo razvijenije zemlje. Želimo da sačuvamo radna mesta. Stopa nezaposlenosti je rekordno niska. Osnovni cilj je očuvanje finansijske stabilnosti i radnih mesta.

– Hvala svim članovima saveta na konstruktivnom dijalogu. Od prvog januara minimalna cena rada biće 40.020 dinara, što je povećanje od 14,3 odsto, najveće povećanje minimalne zarade ikada, rekao je Mali.

– Stopa inflacije je projektovana na 11,5 odsto, pa ovo povećanje pokriva stopu inflacije. Mali kaže da je država preuzela teret povećanja minimalca na sebe.

– Moramo izbeći svaku mogućnost otpuštanja u Srbiji. Ukupno rasterećenje zarada je sa 64 na 60 odsto. Time činimo privredu konkurentnijom i stimulišemo poslodavce.

Ministarka Darija Kisić Tepavčević rekla je da se povećao finansijski iznos kojim se podržavaju mladi ljudi koji stupaju u radni odnos.