NAJEMOTIVNIJA IZJAVA MARJANOVIĆA O POKOJNOJ PEVAČICI! Ovo su njegove poruke: Jelenin lik mi je stalno pred očima…

 NAJEMOTIVNIJA IZJAVA MARJANOVIĆA O POKOJNOJ PEVAČICI! Ovo su njegove poruke: Jelenin lik mi je stalno pred očima…

Foto: Srbija Danas

Optuženi za svirepo ubistvo supruge Jelene od početka tvrdi da je nevin, da je krivac za zločin “neki psihopata”, da su Bog i istina na njegovoj strani. Ipak, tužilaštvo traži kaznu od 40 godina.

Uoči izricanja prvostepene presude Zoranu Marjanoviću (43), kome preti 40 godina zatvora zbog optužbi da je na svirep način 2. aprila 2016. ubio suprugu Jelenu (33) na nasipu u Borči, podsećamo kako se branio i šta je izjavljivao tokom proteklih šest godina. Šta će Viši sud u Beogradu da saopšti 22. jula, javnost u Srbiji očekuje sa velikom znatiželjom.

Krvnik nisam ja

Zoran je na početku “suđenja decenije” u novembru 2019. negirao da je ubio suprugu i to tvrdi sve vreme, a sudu se tada obratio sledećim rečima:

Nisam ubio Jelenu, nisam kriv! Ovde, na mom mestu, trebalo bi da stoji neko drugi kao optuženi. Ja sam žrtveno jagnje! Dok god hodam ovom zemljom, želim da pomognem da se pronađe ubica moje Jelene i eventualni saučesnici i da stanu ovde gde se ja sada nalazim. Prema meni je učinjena ogromna nepravda i “psihički Aušvic”.  

Ključni argument tužilaštva da je uoči zločina namerno isključio telefon na pola sata, nazvao je nelogičnim:

Koja je logika, ljudi, da isključim telefon dok ubijam ženu pa da ga zatim opet uključim?! Meni to nema nikakvog smisla. To bi bilo, u najmanju ruku, strašno glupo.

Govoreći o braku sa Jelenom, Zoran ga je opisao “skoro savršenim”. Sem sitnih nesuglasica, kako je naveo, nikad nisu imali većih problema. Time je demantovao spekulacije da je bio ljubomoran i maltretirao je.

– Pa da sam ja maltretirao Jelenu, valjda bi prva o tome progovorila njena pokojna majka Zorica. Da je ikad primetila da njena ćerka trpi, ne bi ćutala već bi to za života rekla istražnim organima. Ne bi dolazila kod nas kući gotovo svakodnevno posle ćerkine smrti – naveo je Marjanović i dodao:

– U emisiji “Grand produkcije”, u kojoj je Jelena gostovala pre ubistva i pričala o svom privatnom životu, vidi se da je bila srećna i ispunjena žena, zadovoljna i u braku i kao majka. To joj se jednostavno videlo na licu, emocije ne mogu da se sakriju. Po koji put ponavljam – ja je nisam ubio. To je mogao da uradi samo neki besni psihopata, sa zločinačkim umom. 

Niti sam glumac

Na osnovu snimka poziva koji je Marjanović uputio policiji posle svega 15-20 minuta od nestanka supruge, mnogi su zaključili da je glumio zabrinutost i već tada počeo da “gradi” alibi. I o tome je rekao sledeće:

– Što se tiče tih koji sa dva grama mozga i tonu zlobe procenjuju da sam glumio kada sam prijavio policiji nestanak supruge, zaista nemam komentar. Toj nekolicini ‘pametnjakovića’ niko ne može pomoći, sve i da ima čarobni štapić. Njima ne bi odgovarala ni rajska bašta usred kuće i uvek im je neko kriv za sopstvene frustracije. 

Kao deklarisani pravoslavni vernik, često se pozivao na božiju pravdu i proviđenje. Ipak, svojevremeno je izjavio da nije siguran da li bi uspeo da se suzdrži od poriva za osvetom kada bi saznao ko je Jelenin krvnik.

– Zaista ne znam da li bih bio dovoljno jak hrišćanin da nadležnima prepustim sudbinu tog zlikovca koji je celoj mojoj porodici upropastio život. I sam sam preživeo natčovečanske muke. Privođenja, maltretiranja, i fizička i psihička, nasilne pokušaje iznuđivanja da priznam zločin koji nisam počinio, 11 meseci pritvora i na kraju nepravedno suđenje – kazao je Marjanović i poručio:

– Slava Bogu, dolazi vreme gde se pokazuje sila istine. Koliko god se neki trudili da mi nameste odgovornost za to zverstvo nad mojom Jelenom, neće im uspeti jer je svaka podlost i svako zlo kratkog daha. Bog zna da ja nisam ubica.

Verujem u Boga

U jednom trenutku svoju poziciju je uporedio sa sudbinom starca Vukašina koji je, pre nego su ga ustaše ubile u Jasenovcu, rekao jednom od svojih dželata: “Samo ti, dijete, radi svoj posao…” Potom je citirao i Svetog vladiku Nikolaja: “Pred nama je vreme ognja, a vreme će pokazati ko je od slame, a ko od gvožđa”: 

– Mišljenja sam da je svaki pravednik sačinjen od gvožda, a zlikovci, ološi, besavesnici i bezbožni od slame. Biće kako Bog zapoveda, istina i pravda polako stižu. Želim sebi i svojoj porodici da živi dočekamo dan kad ćemo saznati šta se desilo, ali i onima koji su se ogrešili o nas želim da u sreći i zdravlju shvate koliko su pogrešili… 

Žrtva sadiste i ženomrsca

Možda i najemotivnija izjava Marjanovića o pokojnoj supruzi data je posle jedne od godišnjica njene smrti:

– Jelenin lik stalno mi je u mislima. Nema dana kada se ne pitam ko ju je ubio i zašto. Vreme koje je prošlo ništa mi nije olakšalo. Čak i u momentima sreće, dok posmatram odrastanje, igru i radost naše ćerke Jane, velika bol u duši je prisutna. Sve na svetu bih uradio da je ona sada tu. Ne mogu da se pomirim sa tim da je jedno tako divno stvorenje postalo žrtva nekog sadiste i ženomrsca…

Čiste savesti čeka presudu

Marjanović se poslednji put oglasio u petak, nekoliko sati nakon što je na kraju suđenja Tužilaštvo u svojoj završnoj reči tražilo da se on osudi na 40 godina zatvora.

Ponovio je još jednom da je njegova savest čista i mirna, ne želeći da kaže da li se pribojava najgoreg epiloga:

– Meni je savest čista i istina je na mojoj strani, jer se istine držim i istinu govorim od prvog dana. Nekada su do istine i pravde jako teški i trnoviti putevi, ali ma koliko teško bilo, do njih će se stići i one će zasijati kad tad!