NAJAVLJENI DOLAZAK PRAVE ZIME, MUKA ZA GRAĐANE! Evo kako da vam računi za struju budu manji – možete UŠTEDETI na ovaj način

 NAJAVLJENI DOLAZAK PRAVE ZIME, MUKA ZA GRAĐANE! Evo kako da vam računi za struju budu manji – možete UŠTEDETI na ovaj način

Niske temperature, dolazak zime, poskupljenje struje i grejanja su muke koje muče mnoge građane.

Oni koji imaju etažno grejanje imaju tu mogućnost da sami kontrolišu kako temperaturu, tako i doba dana i godine kada će ga i koliko uključiti, za razliku od onih s centralnim grejanjem. A u tome im pomaže ventil s brojkama, uglavnom od nula do pet.

Međutim, da li znate šta tačno označava svaki od tih brojeva na na ventilu i kako uz njihovu pravilnu upotrebu možete dodatno da uštedite? Naime, brojevi označavaju kolika će temperatura biti u prostoriji, a ne koliko su “vrući” radijatori, tako se svaki broj na ventilu podudara s temperaturom prostorije koju će postići:

0 = 0°C (isključen) * = 7°C (poznatije kao pahuljica) 1 = 10°C 2 = 15°C 3 = 20°C 4 = 25°C 5 = 30°

Glavna prednost ovih brojki i mogućnosti podešavanja je što ćete dodatno uštedeti novac samo ako ih pravilno koristite. Stručnjaci savetuju da tokom zimskih meseci svoj etažni radijator podesite na 2 ili 3 u manjim prostorijama. Ako uđete u prostoriju koja je hladna, a radijator radi, ostavite ga na miru i nemojte da ga podešavate. Pustite ga da radi svoj posao i dopustite mu da zagreva prostoriju u skladu s tim. Takođe, oni koji su van kuće na nekoliko dana, stručnjaci savetuju da radijatore drže na najnižem broju, tačnije na pahuljici (*) kako bi se oni uključili nakratko, ako temperatura padne ispod sedam stepeni. Za kraj, savet je da ne podešavate ventil na peticu, jer to znači da radijator neće prestajati da pušta toplu vodu sve dok prostorija ne dostigne 30 stepeni.

Foto: Profimedia

Razlika između etažnog i centralog grejanja

Često se javljaju nedoumice u vezi sa centralnim odnosno etažnim grejnim sistemima, jer se oni smatraju sinonimima. Ono što je i jednom i drugom pojmu zajedničko, jeste to što podrazumevaju proizvodnju toplotne energije u centralnoj jedinici sistema, koja se potom sprovodi do grejnih tela, tj. radijatora. Ipak, pod centralnim grejanjem se najčešće podrazumeva sistem „na daljinu”, gde su gradske toplane posrednici, dok se etažnim smatra postavka u kojoj je centralni kotao u sklopu stambene jedinice. Postoje različiti tipovi kotlova u zavisnosti od vrste ogreva koji koriste i mogu biti električni, gasni, na tečna ili na čvrsta goriva.