NAD SRBIJOM JAČA TERMIČKI GREBEN SA MEDITERANA Čuveni meteorolog otkrio: Ponovo promena vremena, evo kad stižu PLJUSKOVI

 NAD SRBIJOM JAČA TERMIČKI GREBEN SA MEDITERANA Čuveni meteorolog otkrio: Ponovo promena vremena, evo kad stižu PLJUSKOVI

Foto: Profimedia/ilustracija

Danas se očekuje promena sinoptičke situacije. Nad našim područjem jačaće termički greben sa Mediterana, pa će početi priliv osetno toplije vazdušne mase, a očekuje se i kratkotrajna stabilizacija vremena – kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Ipak, u noći između petka i subote i u subotu ujutro u celoj Srbiji biće vedro, pa se očekuje i veliko izračivanje vazduha u atmosferu i biće veoma hladno. Minimalna jutarnja temperatura spustiće se na 0 do 6°C, na planinama ispod 0°C, a slab prizemni mraz očekuje se ponegde i u nižim predelima na 5 cm iznad tla.

Tokom dana biće sunčano i osetno toplije. Maksimalna temperatura biće od 20 do 23°C, u Beogradu do 22°C. Prema kraju dana očekuje se i postepeno povećanje oblačnosti.

U nedelju se nad Srbijom očekuje topla vazdušna masa, koja će jugozapadnim strujanjem u sklopu ciklona sa zapadnog Mediterana stizati do našeg područja, a istovremeno se očekuje i stizanje pustinjskog peska iz Sahare. Biće umereno do pretežno oblačno, posle podne i uveče na severozapadu, zapadu i jugozapadu sa kišom, pljuskovima i grmljavinom – kaže Đurić.

Maksimalna temperatura biće od 21 do 25°C, u Beogradu do 24°C.

Početkom sledeće sedmice očekuje se relativno toplo, ali očekuju se i čestice peska iz Sahare. Biće umereno do pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Maksimalna temperatura u ponedeljak od 20 do 25°C, a u utorak se očekuje postepeni pad, pa se sredinom sledeće sedmice očekuje nešto svežije, uz maksimalne vrednosti od 15 do 20°C.

– Sredinom sedmice centar ciklona nalaziće se nad centralnom Evropom i zahvataće i naše područje, pa će i dalje biti oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a napomenuti pad temperature vazduha biće posledica blizine hladnog fronta – zaključuje meteorolog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *