NA SVAKIH 20 MINUTA JEDNA OSOBA U SRBIJI UMRE OD OVE BOLESTI Upozorenje lekara: Ne ignorišite simptome

 NA SVAKIH 20 MINUTA JEDNA OSOBA U SRBIJI UMRE OD OVE BOLESTI Upozorenje lekara: Ne ignorišite simptome

Prema nekim istraživanjima, na svakih 20 minuta jedna osoba u Srbiji doživi moždani udar, koji je postao vodeći uzrok smrtnosti žena u našoj zemlji.

Iako deluje logično, moždani udar nije uvek stanje koje će lakše preboleti mlađi pacijenti.

– Moždani udar može da imitira sve neurološke znake i siptome, koji su isti i kod mlađih i kod starijih osoba. Najočiglednijii simptomi su slabost lica, izgovaranja reči, oduzimanje polovine tela. To su kardinalni znaci, ali ima i drugih poput glavobolje, vrtoglavice, duple slike i nesigurnosti hoda, koji su alarm da se uradi ispitivanje – kaže prof. dr Ranko Raičević.

Foto: Printscreen Kurir TV

Upozorio je na narastajuće faktore rizika izazivanja moždanog udara u mlađoj populaciji.

– Mladi su danas još izloženiji riziku zbog upotrebe psihoaktivnih supstanci, načina života, a mlade žene zbog upotrebe kontraceptiva. U poslednje dve godine i kovid je nezavisni faktor rizika za izazivanja moždanog udara – upozorava dr Raičević.

Sagovornik objašnjava i šta je presudno za oporavak pacijenata koji doživi moždani udar.

– Postoji krucijalni period od četiri i po sata kad dajemo tromboliktičku terapuju, a zahvaljujući razvoju neurovaskularnih tehnika, konkretno trombektomije možemo da vadimo krvni sud ili tromb u glavi, nekad nakon šest, nekad nakon 12 sati od prijema pacijenra. Rezultati su bolji što su pacijenti brže u neurološkim ambulantama – kaže Ranko Raičević.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *