NA POMOLU KATASTROFA: Već dve nedelje Hrvati se hvataju za glave, ono što se dešava u Kaštelanskom zalivu je ZASTRAŠUJUĆE

 NA POMOLU KATASTROFA: Već dve nedelje Hrvati se hvataju za glave, ono što se dešava u Kaštelanskom zalivu je ZASTRAŠUJUĆE

Foto: Profimedia

U more Kaštelanskog zaliva već pune dve nedelje ističe mazut, što uzrokuje ozbiljno zagađenje, izvestio je HRT. Hrvatski Državni inspektorat je utvrdio da mazut ističe iz podzemog odvodnog sistema ratne luke Lora. Lokacija curenja mazuta je na području Brodosplita. Ta oblast je osigurana i onečišćenja ne izlaze u zaliv iz kruga brodogradilišta.

Željko Kuštera, zapovednik Županijskog operativnog centra, izjavio je za HRT da je zbog isticanja mazuta 20 septembra donet plan koji je na snazi i danas, te da je drugo isticanje bilo 2. oktobra. Prema njegovim rečima, na tom području je pala kiša, pa je iz oborinskih kanala nešto mazuta isteklo u more.

Tri barijere su postavljene nakon incidenta kako se mazut ne bi širio dalje, a luka je zatvorena plutajućom branom. Kuštera je naveo da bi iduće sedmice trebalo da budu očišćene cevi i da je puno mazuta već izvađeno iz šahti.

Iz mora izvađeno 206 kubnih metara zauljene vode i 7.548 kilograma krutog otpada, podaci, prema podacima iz Županijskog operativnog centra u Splitu. Tek će se utvrditi ko je odgovoran za to što su tone mazuta iz Lore završile u sistemu odvoda kojim se služe Brodosplit i Spaladium arena, dodaje HRT.