NA PLAŽAMA VELIKA PANIKA! Na Mediteranu uočena najbrža ajkula na svetu i to blizu obale – prvi put nakon 10 godina (FOTO)

 NA PLAŽAMA VELIKA PANIKA! Na Mediteranu uočena najbrža ajkula na svetu i to blizu obale – prvi put nakon 10 godina (FOTO)

Foto: Profimedia

U španskim odmaralištima vlada velika planika, jer je u blizini plaže uočena najbrža ajkula na svetu koja može da se kreće brzinom od 70 kilometara na sat.

Reč je o mako ajkuli koju su ronioci primetili na oko 15 kilometara od obale u Barseloni, što je prvo pojavljivanje morske nemani u ovoj oblasti u poslednjih 10 godina.

Kako tvrde ronioci, ova ajkula može da bude duga do pet metara. Trenutno je dužine od dva i po metra.

Ajkulu su sasvim slučajno primetili ronioci u blizini sela Garaf tokom ekspedicije Udruženja kitova. Inače, ovo udruženje prati kitove, delfine i morske pliskavice zbog dubine voda u ovom delu.

Podvodni fotograf David Džara potom je fotografisao spektakularan prizor na fotografiji koja se vidi peraje ajkule u Sredozemnom moru.

– Videli smo veliku crnu senku u pokretu. Bili smo pomalo zbunjeni. Ali odjednom smo videli da nešto viri iz mora. Ubrzo smo primetili leđno peraje – rekao je fotograf za španski list El Pais.

Dodaje da je ovo za njega jedno impresivno iskustvo i u jednom trenutku je poželeo da joj se sasvim približi.

– Ali, ubrzo sam shvatio da to nije najpametnije – rekao je Džara.

“Ajkula u moru je dobar znak”

Iako je uglavnom izazvala strah, ekolozi kažu da je pojava ajkule “dobar znak” za mediteranski ekosistem jer je ova vrsta morske nemani više nego ugrožena.

Stručnjaci dodaju da je veliki predator daleko od opasnog za ljude i da je ključna komponenta morskog života, jer reguliše brojnost drugih vrsta i pomaže u održavanju ravnoteže morskih ekosistema.

Ajkule plivaju duge rute u potrazi za partnerom sa kojim bi se mrestila ili plenom. Uglavnom se hrane glavonošcima i koštanim ribama kao što su skuša, tuna, palamida i sabljarka.

Takođe, mako ajkule mogu da skoče u vazduh kada se zakače na udicu.

Iako je njena brzina, snaga i veličina čine savršeno sposobnom da ubija ljude, ova vrsta uglavnom ne napada čoveka niti ga tretira kao plen. Smatra se da bi samo mogla da napadne ukoliko je neko uznemirava ili pokušava da je uhvati na uže.