“NA KORAK SMO DO NUKLEARNE KATASTROFE, DOK UN ĆUTI” Rusija iznela zabrinjavajuće podatke o toku rata u Ukrajini

 “NA KORAK SMO DO NUKLEARNE KATASTROFE, DOK UN ĆUTI” Rusija iznela zabrinjavajuće podatke o toku rata u Ukrajini

Foto: Reuters

Kako Rusi tvrde ukrajinsko granatiranje nuklearnih objekata u Ukrajini može da dovede do katastrofe, slične Černobilju, izjavio je zamenik direktora Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Igor Višnevecki.

On je podsetio da je ukrajinska vojska 5. avgusta gađala Zaporošku nuklearnu elektranu i upozorio da „taj incident može imati dalekosežne posledice“.

– Situacija je veoma opasna. Ne znam kakve akcije još može da preduzme ukrajinska vojska ako ih ne zaustave. Može doći do katastrofe poput černobiljske, ali UN ćute – rekao je Višnevecki.

On je naglasio da je Zaporoška nuklearna elektrana najveća u Evropi u kojoj radi 12.000 ljudi.

Višnevecki podseća da je ranije pripremana poseta službenika Međunarodne agencije za nuklearnu energiju Zaporoškoj nuklearki, ali da „Sekretarijat UN nije koordinirao posetu, nego je praktično osujetio“.

– To je urađeno, jer nije odgovaralo Kijevu i njegovim zapadnim sponzorima. Došla bi inspekcija i uverila bi se da je tamo sve u redu i da nuklearka radi kako treba, da su radnici na svojim mestima – naglasio je on.

BONUS VIDEO: Vojne vežbe Kine oko Tajvana