“NA ISTORIJSKOJ SMO PREKRETNICI” Još jedna velesila jača odbrambene kapacitete: Oglašena UZBUNA

 “NA ISTORIJSKOJ SMO PREKRETNICI” Još jedna velesila jača odbrambene kapacitete: Oglašena UZBUNA

Foto: Shutterstock

Tokom posete Vašingtonu, japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši oglasio je uzbunu zbog ponašanja Kine u Indo-Pacifiku.

On je naveo da “logika grube sile” počinje da prevazilazi vladavinu prava u tom delu sveta. Govoreći o zajedničkim letovima kineskih i ruskih bombardera koji su u maju otkriveni u neposrednoj blizini Japana, Hajaši je upozorio da sve snažnija vojna koordinacija Kine i Rusije postaje veliki bezbednosni problem.

– Već smo na istorijskoj prekretnici. Ovo je prekretnica u kriznom periodu sa kojim se suočavamo. Čak i u Indo-Pacifiku, “logika grube sile” sve više dobija na snazi u odnosu na vladavinu prava, a strateški balans u regionu je sve veći izazov za Japan i SAD – rekao je on u petak u panel koji je organizovao američki think-tank Centar za strateške i međunarodne studije, prenosi The Guardian.

Hajaši je dodao da jednostrani pokušaji da se nasilno promeni status kvo u Istočnom i Južnom kineskom moru izazivaju sve veću zabrinutost i osvrnuo se na rastuću napetost između Kine i Tajvana.

– Stabilnost u Tajvanskom moreuzu je izuzetno važna. Zato je ključno održati iskren dijalog na visokom nivou sa Pekingom – rekao je japanski šef diplomatije i naglasio da je pomenuta saradnja važna i kada su u pitanju klimatske promene i Severna Koreja.

Hajaši se osvrnuo i na rusku vojnu operaciju u Ukrajini, rekavši da slični potezi nikada ne bi smeli biti dozvoljeni nigde drugde u svetu.

– Važno je da se takav potez okarakteriše kao jasan neuspeh da druge zemlje ne pokušavaju da na silu promene nečiji status kvo – upozorio je on.

Hajaši je najavio da vlada u Tokiju planira značajno povećanje budžeta za odbranu i jačanje odbrambenih sposobnosti u narednom petogodišnjem periodu.

Takođe je rekao da postoji “hitna potreba za jačanjem regionalnih kapaciteta za odvraćanje i odgovor japansko-američkog saveza na moguće krize”.

– Neophodno je zadržati sve opcije na tabeli, uključujući i opciju ‘kontra štrajk’. Treba jačati visokotehnološke odbrambene kapacitete – zaključio je on i pozvao Kinu, koja ubrzano jača svoje nuklearne snage, da se pridruži globalnim naporima za smanjenje nuklearnog rizika.

BONUS VIDEO: Lansiranje ruskih raketa na ukrajinske vojne ciljeve u luci Odesa