NA DANAŠNJI DAN SE DOGODIO NAJKRAĆI RAT U ISTORIJI: Nećete verovati koliko je trajao, završen je pobedom moćne vojne sile! (VIDEO)

 NA DANAŠNJI DAN SE DOGODIO NAJKRAĆI RAT U ISTORIJI: Nećete verovati koliko je trajao, završen je pobedom moćne vojne sile! (VIDEO)

Foto: Profimedia

Britansko-zanzibarski rat 1896. godine odigrao se 27. avgusta i trajao je 40 ili 43 minutau zavisnosti od izvora u koji više verujete. Smatra se najkraćim ratom u ljudskoj istoriji, a završio se pobedom Britanaca.

Sultan Zanzibara Hamad bin Tuhvani umro je 25. avgusta. Njegov nećak, Halid bin Bargaš, preuzeo je vlast, ali su ga Britanci smatrali previše nezavisnim. Više su voleli Hamuda bin Muhameda.

Nekoliko sati nakon smrti sultana, Halid je preuzeo vlast bez britanskog odobrenja, i uprkos britanskim upozorenjima, počeo je da raspoređuje svoje snage oko britanske palate.

Novi sultan je ubrzo obezbedio palatu sa oko 3.000 vojnika, nekoliko topova, a posedovao je i skromno naoružanu jahtu u luci.

Velika Britanija je već imala dva ratna broda usidrena u luci, a treći je pozvan u pomoć. Da bi zaštitio konzulat, britanski predstavnik Basil Cave poslao je trupe na ostrvo.

Komandant britanskog broda HMS “Sveti Đorđe” poslao je ultimatum Halidu tražeći od njega i njegovih trupa da napuste palatu i predaju se do 9:00 časova 27. avgusta ili podlegnu britanskoj vatrenoj moći. Halid je odbio, verujući da Britanci neće ispuniti njihovu pretnju.

U devet sati ujutru britanski brodovi su počeli da pucaju na palatu, koja je ubrzo izgorela. Sultanu lojalne trupe su za kratko vreme izgubile oko 500 vojnika, a 40 minuta kasnije samo je jedan britanski mornar teško ranjen.

Britanske snage zajedno sa lojalnim zanzibarskim trupama držale su glavni put na periferiji grada sve dok se Halid nije predao. U konfuziji je potražio utočište u nemačkom konzulatu.

Do istog popodneva, Hamud ibn Mohamed je imenovan za sultana Zanzibara. Nove vlasti su odmah pristale na sve britanske uslove, uključujući i zahteve u vezi sa ukidanjem ropstva.

Nemci su dozvolili Halidu da živi u egzilu na kopnu u Dar es Salamu, gde je ostao sve dok ga Britanci nisu uhapsili tokom Prvog svetskog rata. Halid je umro u Mombasi 1927.