MUP SRBIJE DONEO VAŽNU ODLUKU: Uvodi se novo pravilo u OŠ “Vladislav Ribnikar”, situacija je specifična

 MUP SRBIJE DONEO VAŽNU ODLUKU: Uvodi se novo pravilo u OŠ “Vladislav Ribnikar”, situacija je specifična

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

Jasmina Puhača iz Službe za suzbijanje kriminala MUP Srbije, izjavila je sinoć da će u narednom periodu u OŠ “Vladislav Ribnikar” biti raspoređeno po šest policajaca u obe smene.

– S obzirom da je bio prvi dan nastave posle tragedije, pojačano je prisustvo policajaca u OŠ “Vladislav Ribnikar”, jer je situacija prilično specifična, pa je procenjeno da je bezbednost škole i učenika nešto najvažnije među prioritetima MUP Srbije – rekla je Puhača.  

Foto: Srbija Danas

Dodala je da je jako važno da se ostvari dobra saradnja sa nastavnicima i učenicima škole, da prisustvo policijskih službenika stvori utisak sigurnosti kod dece i nastavnog osoblja. 

– Policijski službenici, pored toga što su tamo fizički, oni su u obavezi da, ukoliko im se obrati učenik ili neko od članova nastavnog osoblja, da reaguju tako što će preduzeti određene mere i radnje koje su u opisu posla policijskih službenika. Ukoliko se desi nekakav događaj koji je između učenika u školi  u obavezi su da o tome obaveste pedagošku službu škole koje ima svoje mehanizme za rešavanje nasilja u školama – navela je Puhača.

Naglasila je da, ukoliko incident izlazi iz domena i postupanja nadležne škole, policijski službenici preduzimaju svoje mere i radnje koje su u njihovom opisu i o svakom događaju obaveštavaju Centar za socijalni rad, koji je nezaobilazna karika u zaštiti dece od nasilja. 

Foto: Srbija Danas

– U ovom periodu dok traju mere Vlade, u 1.832 državne i privatne škole u Srbiji i u 4.180 objekata, angažovano je više od 3.500 policijskih službenika i to je dovoljno da pokriju sve škole. Svaka škola imaće jednog do dva policijska službenika koji će biti zaduženi za određenu školu – navela je Puhača.

Dodala je da je u ranijem periodu bila nešto drugačija situacija, jer je jedan policijski službenik pokrivao jednu i više škola. Što se tiče odnosa učenika i policije, Puhača kaže da je sasvim zadovoljavajući i vrlo korektan.

Foto: Srbija Danas

Što se tiče kampanje za predaju oružja koju sprovodi MUP, Puhača kaže da je to najuspešnija akcija do sada, da joj ranije akcije nisu bile ni blizu i da ju je pohvalila i EU.

– Procena je da će biti predato više od 90 odsto koje je ilegalno u posedu građana. Prema poslednjim podacima, od 8. maja do 21. maja do 19 časova, predato je nelegalnog, neregistrovanog i oružja koje je ostalo posle smrti vlasnika 26.731 komada oružja, 1.362.242 komada municije i  6.848 minsko-eksplozivnih sredstava – rekla je Puhača.

Dodaje da je ovo dobar moment da se građani Srbije pozovu da u narednom periodu pokažu visok stepen odgovornosti.

– Oružje se može predati svakog dana od 7-19 sati. Ukoliko ne mogu da donesu oružje, građani mogu da pozovu policiju koja će doći na adresu i preuzeće oružje koje građani predaju. Ono što je važno, prilikom predaje oružja građani nisu u obavezi da se legetimišu, niti će snostiti bilo kakve zakonske posledice za posedovanje neregistrovanog oružja – naglasila je Puhača.

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

Na pitanje o lažnim dojavama o postavljenim bombama, Puhača je istakla da se svaki poziv i prijava o postavljenoj bombi razmatra sa posebnom pažnjjom. 

– U poslednjih godinu dana bilo je više desetina hiljada prijava o postovljenim bombama i to su sve bile lažne dojave, ali to svakako otežava rad policije, jer zahteva njeno dodatno angažovanje – poručila je Puhač.

Rekla je da lažne prijave dolaze uglavnom sa inostranih brojeva telefona i imejl adresa i da su u te istrage uključene strane policije.

– Ohrabrujuće je da su neke od tih osoba identifikovane i podnete su krivične prijave, a neki su identifikovani, ali nisu još uhapšeni. U većini slučajeva u pitanju su deca, lica koja nisu napunila 14 godina, koja nisu krivično odgovorna. Velika je informisanost dece velika u tom pogledu, ali ima i starijih koji zloupotrebljavaju tu činjenicu – rekla je Puhača. 

Konstatovala je da lažne dojave o bombama unose poseban nemir u škole, i među decu i među nastavnike, i stvara sliku o nebezbednom životu koja nije stvarna i da je važno boriti se protiv takve pojave.

Sve vesti o nezapamćenoj tragediji u Beogradu pročitajte OVDE.