MONSTRUM IZ MLADENOVCA PONOVO NAPADA! Razlog je neverovatan

 MONSTRUM IZ MLADENOVCA PONOVO NAPADA! Razlog je neverovatan

Dvadesetjednogodišnji mladić, koji je osumnjičen da je 4. maja ubio osam ljudi u selima kod Mladenovca i Smedereva, dok je njih 14 ranio, pretukao je cimera u zatvorskoj ćeliji pritvorske jedinice u Smederevu.

Kako kaže izvor, pre nekoliko dana iz Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu, gde je bio na psihijatrijskom veštačenju, vraćen je u smederevski pritvor i smešten je u grupnu ćeliju. Čim je stigao, napao je cimera.

– Tog dana iskaz u smederevskom tužilaštvu navodno je davala njegova majka, da bi se samo nekoliko sati kasnije on potukao s cimerom – kaže izvor.

Udarao ga u glavu

– U toku noći, pritvorenik je počeo da hrče, što je iznerviralo mladića. Navodno, on ga je probudio i počeo je da viče na njega i da se svađa – objašnjava izvor.

Prema njegovim rečima, on je potom i fizički nasrnuo na pritvorenika.

– Počeo je da ga udara pesnicama u lice i glavu. Nekoliko puta ga je udario. To je trajalo tridesetak sekundi, dok nisu došli zatvorski stražari. Reagovali su i sklonili ga iz ćelije, a povređenog muškarca su odveli kod lekara. Konstatovane su mu povrede u vidu crvenila i masnica na licu. Mladić iz Mladenovca nije povređen – navodi naš izvor i dodaje da je o ovom incidentu odmah obavešten i sudija za prethodni postupak Višeg suda u Smederevu, koji mu je i odredio pritvor.

Milan Kostić, sudski veštak i forenzički psiholog

Sudija odlučuje da li će neko biti izolovan

Milan Kostić, sudski veštak i forenzički psiholog, objasnio je da prilikom veštačenja neke osobe postoji individualna procedura za svakog okrivljenog.

– U timu pretežno imamo tri osobe, psihologa, psihijatra i sudskog veštaka. Oni analiziraju okrivljenog – kaže Kostić i dodaje da je konkretno ubica iz Mladenovca bio sam u ćeliji Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu.

– Zbog krivičnog dela koje je učinio bio je u samici i to ne znači da je imao neki poseban tretman, već je samo izolovan zbog ranga i težine dela. Njemu je tim stručnjaka radio brojne analize i testove kako bi sačinili što bolji izveštaj o njegovom psihičkom stanju, a koji će znatno pomoći sudu da ga adekvatno kazni – kaže Kostić.

On navodi da će u nalaz veštaka biti zavedena i ova tuča.

– Nakon urađene procene, osumnjičeni se vraća u zatvorsku jedinicu, a tim stručnjaka tada sastavlja izveštaj koji predaje sudu. O tome da li će osumnjičeni po povratku u pritvor biti izolovan od ostalih ili će s nekim deliti ćeliju, kao što je ovde slučaj, odlučuje isključivo nadležni sudija koji je doneo odluku da on bude u pritvoru – objašnjava Kostić:

– Pošto je sada napravio problem u ćeliji, protiv njega će biti pokrenut disciplinski postupak po kome će sudija odrediti kako će ga kazniti. Ispitaće se i da li je nešto uticalo na njega, neki emotivni slom ili psihički da tako odreaguje.

– Ovde je reč o disciplinskom prestupu, tako da će protiv njega biti pokrenut disciplinski postupak – objašnjava izvor i dodaje:

– Inače, tokom veštačenja u Centralnom zatvoru mladić je bio sam u sobi, a po povratku je smešten u sobu s cimerom. O tome je, na osnovu izveštaja lekara i drugih analiza, odluku doneo sud. Pokušali smo juče da dobijemo odgovore od Višeg suda u Smederevu, ali oni nisu želeli da govore na ovu temu –

Zašto nije bio sam?

Nakon ovog nemilog događaja, postavlja se pitanje kako je moguće da masovni ubica ima cimere u ćeliji?! Jordan Antonić, bivši čuvar u Centralnom zatvoru u Beogradu, objašnjava da je nesvakidašnje da osoba koja je počinila ovakav masakr nije sama.

– Dok sam radio, pravilo je bilo da se osumnjičeni za ovako težak zločin uvek smešta u samicu i biva pod nadzorom čuvara 24 sata. Pratimo svaki njegov korak i ne skidamo pogled s njega – kaže Antonić i dodaje da je u ovom slučaju najverovatnije postojao konkretan razlog zbog kog je odlučeno da mladić ne bude u samici.

– Moguće je da je to zbog neke fobije ili nečeg što su lekari procenili tokom veštačenja, a sudija je taj koji donosi konačnu odluku – priča Antonić.

Kako izgleda samica

Svaki kontakt je zabranjen

Jordan Antonić, bivši čuvar u CZ, opisao je i kako izgleda samica.

– Prostorija je veoma mala i ima rešetke na vratima. Krevet, stolica i WC šolja su fiksirani, a čuvar stavi stolicu ispred ćelije i motri na pritvorenika neprekidno. Takvi zatvorenici su strogo čuvani, pogotovo kada je u pitanju istraga, jer je tada kontakt s bilo kojom osobom strogo zabranjen, pa čak ni mi čuvari nemamo pravo da komuniciramo s njima – zaključuje on.