“MOGLI BI DA PADNU ZA NEDELJU DANA” Mračne prognoze: Ova bitka će možda odlučiti ISHOD RATA U UKRAJINI

 “MOGLI BI DA PADNU ZA NEDELJU DANA” Mračne prognoze: Ova bitka će možda odlučiti ISHOD RATA U UKRAJINI

Foto: Shutterstock/YoutubePrintscreen/WION

Dok britanski obaveštajci tvrde da ruske snage nisu napredovale u Severodonjecku, Ukrajinci poručuju da “iscrpljuju neprijatelja”, kako je rekao ukrajinski guverner Luganska Serhij Gajdaj. Ali, jedan američki odbrambeni zvaničnik rekao je “Vašington postu” da će Rusija verovatno za nekoliko nedelja da preuzme kontrolu nad čitavom oblasti Luganska na istoku zemlje, ukazujući da Ukrajina trpi velike gubitke i da se njene zalihe municije smanjuju. Takav potez, napominje “Post”, uskratio bi Mokvi njen ratni cilj zauzimanja čitavog Luganska i Donjecka, koji zajedno čine istočni ukrajinski region Donbas. Ali, i dalje bi to bila pobeda za ruske snage i stvaranje de fakto nove linije fronta koja bi mogla da potraje neko vreme.

– Ukrajinski gradovi Severodonjeck i Lisičansk u Lugansku su pod sve većim pritiskom i mogli bi da padnu pred ruskim snagama za nedelju dana – rekao je “Postu” zvaničnik koji je govorio anonimno zbog osetljivosti teme.

“Žestoke borbe”

Žestoke ulične borbe nastavile su se u Severodonjecku, strateškom gradu pored reke Severski Donjec. Kako je gradonačelnik Aleksander Strijuk rekao za BBC Ukrajina, ukrajinske snage kontrolišu trećinu grada.

U gradu na istoku Ukrajine nastavljaju se žestoke borbe. Ruska vojska uništila je drugi most u gradu smeštenom severoistočno od leve obale reke Severski Donjec i žestoko je bombardovala poslednji most, kako je rekao guverner Luganske oblasti Serhij Gajdaj.

 Ako se posle novog granatiranja most sruši, grad će zaista biti odsečen. Neće biti načina da napustimo Severodonjeck u vozilu – istakao je guverner, ukazujući da nema sporazuma o prekidu vatre niti dogovorenih koridora za evakuaciju.

Ukrajina je u ponedeljak objavila da su njene snage izgurane iz centra grada.

 Neprijatelj je uz podršku artiljerije sproveo napad na Severodonjeck, imao je delimičnih uspeha, izgurao je naše jedinice dalje od centra grada – navela je ukrajinska vojska na “Fejsbuku”.UkrajinaFoto: Profimedia

On je istakao da Rusija pokušava da pređe Severski Donjec kako bi okružila strateški grad na istoku Ukrajine. Ali, čim su prešli reku, ukrajinske snage su uništile pontonski most i ruski vojnici su “upali u zamku”, kako je preneo BBC pozivajući se na ukrajinsku agenciju InformNapalm.

Ukrajina je u međuvremenu pozvala na bržu isporuku zapadnog oružja svojoj nadjačanoj vojsci.

– Rusko napredovanje se generalno povećava i dolazi po velikom trošku za njihove sopstvene snage u smislu smrti i povreda – istakao je američki zvaničnik za “Vašington post”.

Ukrajinske snage bore se sa veoma efikasnom “odbranom mobilnog područja” u kojoj Rusija gura napred svoj napad dok se ukrajinske snage povlače, samo da bi ih ukrajinske potom odbile i ponovo zauzele teritoriju.

– Ukrajinci zaista obavljaju tamo dobar posao – istakao je neimenovani izvor “Posta”.

Guverner Luganska rekao je da “situacija ostaje teška”.

– Borbe se nastavljaju ali, nažalost, većina Severodonjecka je pod ruskom kontrolom. Na ulicama se odvijaju neke pozicione bitke – istakao je Gajdaj, preneo je CNN.

“Borba za Severodonjeck odrediće ishod rata”

Najaktivnija područja borbi su bila u Severodonjecku, Popasni i oblasti oko reke Severski Donjec, rekao je Gajdaj u televizijskom obraćanju, dodajući da ruske snage koriste “veoma destruktivnu termobaričku raketnu artiljeriju”. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u svom noćnom video obraćanju u subotu pozdravio svoje snage u regionu, navodeći da je “ponosan na branioce koji su mogli da zaustave napredovanje neprijatelja, okupatora, na mnogo nedelja i održe odbranu jakom”.

Zelenski je ocenio da će borba za strateški grad, Severodonjeck, možda odrediti ishod rata na istoku zemlje.

– Severodonjeck ostaje epicentar sukoba u Donbasu. Ovo je veoma žestoka bitka, veoma teška. Verovatno jedna od najtežih u ovom ratu. Na mnoge načine se sudbina našeg Donbasa odlučuje tamo – rekao je on ranije.

– Žestoke borbe se nastavljaju u Donbasu. Rusija želi da uništi svaki grad u Donbasu – istakao je Zelenski, dodajući da “ukrajinske trupe rade sve moguće da zaustave ofanzivu okupatora”.

Severodonjeck leži u srcu Donbasa. To je industrijski region u kojem se povremeni sukobi vode od 2014, kad su proruski separatist preuzeli kontrolu nad dve teritorije, samoproglašene Narodne Republike Donjeck i Lugansk (DNR i LNR). Gajdaj je u subotu rekao da Ukrajina i dalje kontroliše hemijsku fabriku “Azot” u Severodonjecku gde je sklonište, kako navodi, potražilo oko 800 ljudi. Juče je usled ruskog granatiranja izbio veliki požar u toj fabrici. Gajdaj nije rekao da li je požar stavljen pod kontrolu. Dok ambasador LNR u Moskvi LNR Rodion Mirošnik tvrdi da se u kompleksu fabrike krije i oko 400 ukrajinskih vojnika i da su u toku pregovori za njihovu predaju i evakuaciju civila, Gajdaj je rekao da je “priča o blokadi fabrike Azot potpuna laž koju šire ruski propagandisti”.

“Sve zavisi od toga šta nam Zapad da”

Ukrajina je ponovo apelovala na brže i veće isporuke zapadnog oružja, jer je rat na istoku prvenstveno artiljerijska bitka u kojoj su Ukrajinci teško nadjačani, piše Rojters pozivajući se na zvaničnike zemlje.

Foto: Profimedia

Kijev je sada svoje nade fokusirao na raketne sisteme koje su mu obećali Vašington i London. Dok je Britanija najavila da će Ukrajini poslati višecevne raketne sisteme koji mogu da gađaju mete udaljene do 80 kilometara, SAD su rekle da će obezbediti artiljerijske raketne sisteme visoke mobilnosti, koji mogu da pređu preko 70 km.

Kontraofanziva u Hersonu

“Vašington post” navodi da su ukrajinske trupe u subotu nastavile kontraofanzivu u regionu Hersona na jugu zemlje, preuzimajući punu kontrolu nad selom Tavriske, kako je gradsko veće Hersona navelo na “Fejsbuku”. Još nema nezavisnih potvrda tih navoda. U međuvremenu su u gradu Hersonu ukrajinskim građanima na ceremoniji u subotu podeljena prva 23 ruska pasoša.

Proruske vlasti ponudile su pasoše po ubrzanoj proceduri stanovnicima oblasti Herson i regiona Zaporožje, koji su pod kontrolom Rusije. Ukrajinski zvaničnici se plaše da Moskva namerava da aneksira zahvaćene oblasti. “Post” podseća da je Rusija poslednje dve godine delila pasoše Ukrajincima koji žive u separatističkim delovima na istoku zemlje u pokušaju da stvori uslove kako bi opravdala novu invaziju. Dok je Rusija preduzela niz mera da ispolji administrativnu kontrolu nad okupiranim ukrajinskim regionima, i dalje se muči da stanovnicima obezbedi osnovne usluge, uključujući medicinsku brigu, kako je u petak izvestio Institut za proučavanje rata.

Kako je ruska invazija ušla u četvrti mesec, vojni savetnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arestovič rekao je u subotu da je od početka ruske invazije poginulo oko 10.000 ukrajinskih vojnika.

– Dnevno pogine najmanje 200-300 ukrajinskih vojnika – istakao je on, dodajući da je Rusija pretrpela još veće gubitke od februara.

Redak sukob sa Vašingtonom

Ni ove brojke još nije moguće nezavisno potvrditi, ukazuje “Post”. Zelenski je u subotu još rekao da je “prekasno” da se Rusija ubedi da okonča svoju invaziju, pozivajući svet da izbegava kompromise sa Moskvom i da preduzme snažniju akciju protiv nje.

Njegovi komentari, isporučeni u video obraćanju tokom samita u Singapuru “Šangri La dijalog”, dolaze nedelju dana nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron izazvao gnev Ukrajine kad je rekao da se Rusija “ne sme ponižavati” kako bi se sačuvala opcija diplomatskog rešenja konflikta.Stejt DepartmentFoto: Profimedia

Predsednica Evropske komisije boravila je u subotu u Kijev u nenajavljenoj poseti radi razgovora o članstvu u Evopskoj uniji, dok je dan ranije predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola izjavila da ovo telo podržava kandidaturu Ukrajine. Ipak, neke evropske diplomate ukazuju da je članstvo Ukrajine možda decenijama daleko.

– Vašington post ukazuje da je tokom vikenda izbila i retka tenzija između SAD i Ukrajine, nakon što je američki predsednik Džo Bajden rekao da Zelenski “nije želeo da sluša” kad su američki pobaveštajci upozoravali na ruski napad pre početka invazije 24. februara. Ukrajinski zvaničnici su to odbacili. Savetnik Zelenskog Mihailo Podoljak rekao je ukrajinskom sajtu Liga.net da je Ukrajina znala da Moskva planira invaziju ali da je ostala neizvesnost oko obima bilo kakvog napada. Bela kuća još nije komentarisala ovo.