MNOGI SU STRADALI NAKON ŠTO JE PUCAO U ŠKOLI, A SADA IZLAZI NA SLOBODU! Izveštaj psihologa može da donese preokret?!

 MNOGI SU STRADALI NAKON ŠTO JE PUCAO U ŠKOLI, A SADA IZLAZI NA SLOBODU! Izveštaj psihologa može da donese preokret?!

Foto: Profimedia/ilustracija

Napadač koji služi doživotnu kaznu zbog ubistva učenika prvog razreda tražio je od suda da mu smanji kaznu.

Napadač iz škole, koji služi doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti uslovne slobode zbog ubistva učenika prvog razreda na igralištu u Južnoj Karolini kada je imao 14 godina, moli sudiju da mu smanji kaznu kako bi jednog dana mogao da izađe iz zatvora.

Advokat Džesija Ozborna pitao je sudiju u ponedeljak da razmotri svoju kaznu kako bi Ozborn, koji sada ima 21 godinu, mogao da ima neku slobodu u 50. ili 60. godinama.

Advokat Frenk Eps rekao je da sudija nije u potpunosti uzeo u obzir izveštaj psihologa da je Ozborn napao zbog zlostavljanja i da može da bude rehabilitovan.

– Dajte Džesiju neku nadu sa kojom može da živi – rekao je Eps.

Sam Ozborn je pitao za šansu za život van zatvorske ćelije, izvinjavajući se porodici šestogodišnjeg Džejkoba Hola kojeg je ubio i svima koji su bili u školi tog dana.

– Želim samo da se izvinim svakome od njih. Jer su moje zle akcije povredile njihove živote – rekao je Ozborn.

Ali učitelj čiji je razred bio na odmoru, roditelj ranjenog deteta, otac učenika koji je slavio rođendan, upravnik koji je video krvavi razredni tepih i direktor škole rekli su na saslušanju u ponedeljak u sudu okruga Anderson da ne žele da ikada vide Ozborna izvan zatvora.

Direktor Denis Frederiks prepoznao je Ozborna dok je koračao ispred osnovne škole Taunvil sa rancem punim municije 12 minuta nakon što mu se pištolj zaglavio pre nego što je policija stigla da ga uhapsi. Ozborn je tamo bio student sedam godina.

– Želim Džesiju život u kojem može da se probudi, udahne, jede, radi, bude produktivan, ali ne izvan zidina zatvora. Mislim da je njegova kazna i dalje mala nego kazna koju je dao Džejkobu i našoj školskoj porodici – rekla je Frederiks.

Ozborn služi dve doživotne kazne nakon što je priznao krivicu. Pre nego što je otvorio vatru u školi 28. septembra 2016. godine, upucao je i ubio svog oca dok je spavao, poljubio svog zeca i druge ljubimce za kraj, a onda je ukrao očevo vozilo i odvezao se do bivše osnovne škole.

Zakucao je vozilo u ogradu i pucao na učenike prvog razreda koju su slavili rođendan drugara na odmoru. Hol je iskrvario na smrt od rane na nozi. Još dvoje učenika i učitelj su bili povređeni.

Tužioci su rekli da je Ozborn želeo da ubije desetine ali je nosio pogrešnu municiju i njegov pištolj se zaglavio nakon svakog pucnja.

– Nije stao zato što je želeo. Pištolj mu se zaglavio, hvala Bogu na tome – rekao je direktor škole.

Veliki broj dece nikada se nije vratio u školu nakon pucnjave, neki se nisu vratili ni u jednu školu.