MLADI SVE KASNIJE STUPAJU U BRAK! Hoće da uživaju, novac velika prepreka, a evo šta kaže PSIHOTERAPEUT

 MLADI SVE KASNIJE STUPAJU U BRAK! Hoće da uživaju, novac velika prepreka, a evo šta kaže PSIHOTERAPEUT

Foto: Shutterstock

Prema podacima Republičkog zavoda za statistikuprosečna starost mladoženje je 34 godine, dok je za nevestu to 31 godina.

Pre 18 godina osobe koje stupaju u bračnu zajednicu bile su u proseku tri godine mlađe. 

Pored toga žitelji Srbije se sve manje i odlučuju za stupanje u brak, a čak i broj razvedenih brakova je u porastu. Prema statistici Republičkog zavoda za statisku, taj procenat je povećan za čak 12,7% više, prema poslednjim podacima.

Muškarci i žene u Srbije sve kasnije ulaze u brak, ali se kasnije i razvode, navodi se na sajtu Republičkog zavoda za statistiku. Razlika u godinama između supružnika u proseku iznosi nešto više od tri godine – muškarci su najčešće stariji od žena posmatrajući i zaključene i razvedene brakove.

S obzirom na sve ove statistike, primećeno je i da se žene sve kasnije ostvaruju kao majke – pa je prosek godina u kom žene dobijaju prvo dete u četvrtoj deceniji.

Stručnjaci kažu da je sve to posledica ne samo ekonomske krize, već i promene svesti mladih, biranje uživanja i slobode umesto porodičnih vrednosti, a što sve zajedno doprinosi uznapredovaloj “beloj kugi” u Srbiji. Ali, to je trend i u svetu, naglašavaju oni.

Foto Shutterstock

Psihoterapeutkinja Sandra Zaimović za Sunčano jutro rekla je da ona ne smatra da je loše što mladi kasnije ulaze u bračnu zajednicu i da je bolje u sve te bračne obaveze ući zreliji.

“Brak traži mnogo ulaganja i rada na sebi, strpljenja i tolerancije. Ranije su drugačiji bili interesi, a danas svi teže da razvijaju svoje karijere, putuju i uživaju, a da bismo sve to sebi priuštili dolazimo do podatka da se ljudi venčavaju tek nakon 30te.”, rekla je psihoterapeutkinja.

Ona je zaključila da je za uspešan brak veoma bitno da partneri jedno drugo čuju, prepoznaju potrebe i svoje i bračnog partnera.

Foto: Profimedia

Društvene mreže utiču na brak i konflikte

“Mnogo je izazovnije sada zbog društvenih mreža održati brak. Društvene mreže i prezentuju na iskrivljen način brak, kao da je samo to uživanje i putovanja, bez nekih prepreka. Naravno, olakšanja je i komunikacija s drugim ljudima i mogućnost za flert i prevare.”, rekla je psihoterapeutkinja Sandra Zaimović.