MIT ILI ISTINA: Evo koje godine su idealne za začeće!

 MIT ILI ISTINA: Evo koje godine su idealne za začeće!

Mnogi parovi pokušavaju da dobiju dete, ali to ne ide svima za rukom. Postoji dosta faktora koji utiču na šanse začeća. Kod nekih parova je potrebno samo vreme, dok bi drugi trebalo da urade više testova. Ukoliko su i muškarac i žena zdravi, začeće bi trebalo da se dogodi u prvih šest meseci redovnih seksualnih odnosa. Već u prvih mesec dana će 30 posto parova napraviti bebu, dok će oko 70 posto žena koje imaju seksualne odnose zatrudneti u toku prve godine odnosa.

Ukoliko par ne može da zatrudni u prvih godinu dana, potrebno je uraditi testove kako bi se utvrdio eventualni problem. Postoji mogućnost da su oboje plodni i da nema problema, nego da je samo potrebno malo više vremena za oplodnju, dok nekim parovima može pomoći samo menjanje životnih navika.

Foto: Profimedia

Začeće zavisi od toga koliko godina ima majka, dok godine oca nisu važne. Žene će najlakše zatrudneti do 26. godine dok posle ta sposobnost blago opada i smanjuje se posle 35. godine. Nakon 40. godine je sposobnost da žena ostane trudna jako niska, ali se spontana trudnoća iznad 45. godine vrlo retko dešava.

Ukoliko parovi odugovlače sa odlukom da postanu roditelji, moraju biti svesni da se njihove sposobnosti za pravljenje bebe smanjuju.

Stručnjaci preporučuju da menjate loše navike, jer one poboljšavaju šanse da žena zatrudni. Kod 13 posto žena, pušenje se navodi kao glavni razlog smanjenih sposobnosti začeća. Među razloge za smanjene mogućnosti začeća se takođe ubrajaju i neuhranjenost ili gojaznost, kao i prevelika fizička aktivnost. Takođe se naglašava da ne bi trebalo konzumirati veliku količinu alkohola, jer ima loš uticaj na reprodukciju.