MISTERIOZNE KUGLE SE POJAVILE NA SRPSKOJ PLANINI! Smatra se da imaju isceliteljske moći – ako stavite ruku na njih DEŠAVAJU SE ČUDA (FOTO)

 MISTERIOZNE KUGLE SE POJAVILE NA SRPSKOJ PLANINI! Smatra se da imaju isceliteljske moći – ako stavite ruku na njih DEŠAVAJU SE ČUDA (FOTO)

Foto: Youtube Printscreen/Maja Pile Travel Journal

Misterioznih i čudnih pojava u srpskim planinama ima mnogo. Od Đavolje varoši do piramida na Rtnju, Srbija je prepuna legendi o njima i njihovom nastanku. Ali, da li ste čuli za povlenske kugle?

Povlenske kugle kako im ime kaže mogu se naći na planini Povlen kraj Valjeva. U pitanju je nekoliko skoro savršeno oblikovanih kamenih kugli koje se nalaze na ovoj prelepoj planini.

Svojim izgledom kugle su inspiracija za mitove koje danas prepričavaju lokalci. I danas bi vam neko od ljubaznih meštana ispričao priču kako kugle simbolizuju planetarni sistem, do toga da su ih sami vanzemaljci izgradili i rasuli po gustim brdima i livadama Povlena.

Prema mišljenju stručnjaka, one su, dakle, nastale vulkanskom aktivnošću. Naime, u podvodnim tektonskim poremećajima koji su slični onima koji danas potresaju područje Japana, pre 150 miliona godina, kada je na području Povlena bilo more,stvorene su i ove kamene kugle.

Za povlenske kugle se vezuju i priče o isceliteljskim moćima ovih kugli. Najčuvenija je priča o skupljaču pečuraka na Povlenu koga je zabolela noga pa je seo da se odmori na jednoj kugli. Nakon nekoliko minuta on je osetio jako strujanje u svom telu, a jak bol u nozi je nestao. Legende postoje da ove kugle i ispunjavaju želje. Potrebno je samo staviti jednu ili obe ruke na jednu kuglu i zamisliti želju.