MISTERIOZNA EPIDEMIJA KOJA NAPADA JETRU ŠIRI SE BRŽE NEGO KORONA: Ako primetite OVE SIMPTOME kod deteta – odmah se obratite pedijatru

 MISTERIOZNA EPIDEMIJA KOJA NAPADA JETRU ŠIRI SE BRŽE NEGO KORONA: Ako primetite OVE SIMPTOME kod deteta – odmah se obratite pedijatru

Foto: Profimedia

Misteriozna epidemija bolesti jetre koja pogađa decu širi se Evropom i Sjedinjenim Američkim Državama. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je za sada prijavljen najmanje jedan smrtni slučaj.

Pedijatar dr Saša Milićević rekao je ovog jutra u “Uranku” na televiziji K1 da zabrinjava to što se javlja kod tolikog broja dece.

– Hepatitis je zapravo zapaljenje tkiva jetre, to je upalni proces koji može da bude izazvan različitim uzročnicima. Hepatitis je postojao i do sada, ali zabrinjava to što se javlja kod toliko dece i što nijedan od pacijenata nije imao hepatitis A, B, C, D niti E, a to su poznate vrste hepatitisa. Identifikovan je adenovirus kod svih pacijenata. Adenovirus obično izaziva lagane infekcije i čudno je da sada napada virus jetre – rekao je dr Milićević.

Kako kaže, adenovirus je jedan od uzočnika takozvanih stomačnih virusa. Uglavnom izaziva proliv, kijavicu, nekada povišenu temperaturu.

bolesno dete
Foto: Profimedia

– Liči na klasičnu virusu infekciju ili prehladu. Sada se očigledno ustremio na tkivo jetre i to je ono što zbunjuje i postavlja se pitanje zbog čega – pita se dr Saša Milićević.

U Rumuniji je registrovana ova bolest, što znači da nam se približava i postoji mogućnost da zbog prazničnih putovanja stigne i u našu zemlju.

– Adenovirus se prenosi direktnim kontaktom, kapljično, i prljavim rukama. Dosta je zarazan i lako se prenosi, teško ga je kontrolisati među decom. Ako virus napadne jetru, simptomi su: žutilo beonjača, nekada i kože, stolica može biti bela, a urin tamne boje, kao pivo. Deca često imaju povišenu temperaturu, malaksala su, imaju slabiji apetit. Urade se transaminaze jetre i tako se ustanovi o čemu je reč. Roditelji ne bi trebalo da strahuju. Za sada kod nas te bolesti nema. Takođe, hepatitis nije bolest koja se ne daj Bože završava fatalno ili transplantacijom jetre, u najvećem broju slučajeva on prolazi nakon lečenja. Ako se desi da je virus izazvao teška oštećenja jetre ili ako dete ne reaguje na terapiju i poremeti se funkcija jetre, onda je transplantacija jedini izbor, ali to je veoma retko – objasnio je dr Saša Milićević na K1 televiziji. Nema razloga za paniku.

Žutilo beonjača i kože jasan su signal za roditelje i ukoliko to primete, dete bi trebalo da odmah odvedu kod pedijatra.

– Lekar će uraditi sve analize i, ako je reč o tom adenovirusu koji izaziva hepatitis, dete se mora lečiti u bolnici – kaže dr Milićević i ističe da se pedijatri u Srbiji trenutno bore sa varičelama.

– Dece obolele od ovčijih boginja ima dosta, nije reč o epidemiji, ali imamo mnogo pacijenata. To je klasična virusna bolest, ali se ispoljava na koži.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *