MISTERIOZNA “BOLEST X” Oglasila se SZO – ponovo bi moglo da dođe do ozbiljne međunarodne epidemije

 MISTERIOZNA “BOLEST X” Oglasila se SZO – ponovo bi moglo da dođe do ozbiljne međunarodne epidemije

Foto: Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je juče da radi novi popis patogena koji mogu izazvati pandemije ili epidemije i koje treba pažljivo pratiti. Cilj ovog projekta je usmeravanje globalnog istraživanja, razvoja i ulaganja u vakcine, testove i tretmane.

SZO je zato okupila više od 300 svetskih stručnjaka koji će analizirati podatke o više od 25 porodica virusa i bakterija. Takođe će razmotriti takozvanu “bolest X”, odnosno nepoznati patogen koji bi mogao da izazove ozbiljnu međunarodnu epidemiju, piše AFP.

“To nam je potrebno za brz i učinkovit odgovor na epidemiju”

– Za brz i učinkovit odgovor na epidemiju i pandemiju ključno je istraživati prioritetne patogene. Bez značajnih ulaganja u istraživanje i razvoj pre pandemije kovida-19 ne bi bilo moguće razviti sigurne i učinkovite vakcine u ovako kratkom vremenu – rekao je Majkl Rajan iz SZO-a.

Lista s najsmrtonosnijim patogenima prvi put je objavljena 2017. Trenutno se na njoj nalaze uzročnici kovida, ebole, marburške groznice, Lasa groznice, MERS-a​, SARS-a, Zike i bolesti X. Stručnjaci će za svaki prioritetni patogen odrediti što je još potrebno o njima spoznati i istražiti kako bi mogle da se naprave potrebne specifikacije za cepiva, tretmane i dijagnostičke testove.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *