MEDICINSKA SESTRA SVIREPO UBIJENA: Muškarac (31) počinio zastrašujući zločin, javnost je uznemirena

 MEDICINSKA SESTRA SVIREPO UBIJENA: Muškarac (31) počinio zastrašujući zločin, javnost je uznemirena

Foto: Shutterstock

Jedanmuškaracje proglašen krivim za ubistvo prvog stepena skoro šest godina nakon što je oteo vozilo hitne pomoći u Njujorku, a zatim njima ubio medicinsku sestru. Okružni tužilac Bronksa Darsel D. Klark saopštio je u sredu da je 31-godišnji Hose Gonzales osuđen zbog smrti medicinske sestre Žadire Aroho, koja je radila za vatrogasnu službu Njujorka.

– Poslednjih šest godina, porodica medicinske sestre Žadire Aroho živela je slomljenog srca zbog njenog ubistva od strane Hosea Gonzalesa – rekla je vatrogasna službenica Laura Kavana u objavi na društvenim mrežama.

– Danas smo zahvalni okrugu Bronks, advokatu i porotnicima koji su ga proglasili krivim, i znajte da je ova pravda korak ka tome da se pomogne svima onima koji su voleli Žadi i koji su je izgubili. Aroho je imala 44 godine. Bila je majka petorice sinova i radila je kao medicinska sestra 14 godina.

Put do pravde za Žadi bio je krivudav; ovaj slučaj je odložen zbog brojnih saslušanja u vezi sa sposobnošću optuženog za suđenje, ali njena porodica i kolege iz FDNI su bili strpljivi i nepokolebljivi od početka do presude, naveo je Klark u saopštenju za javnost, dodajući da je presuda doneta posle skoro jednomesečnog suđenja pred porotom i sudijom Vrhovnog suda u Bronksu Martinom Markusom.

– Zahvaljujem se svedocima, koji su videli Žadi u njenim poslednjim trenucima, na njihovim svedočenjima tokom suđenja. Žadi živi u sećanju svoje dece i u mislima je Njujorčana kojima je pomagala kada im je to bilo potrebno.

Klark je takođe napomenula da je Gonzales proglašen nesposobnim za suđenje u maju 2022. godine. Ona je rekla da je poslat u psihijatrijsku ustanovu i da je kasnije procenjeno da je sposoban da mu se sudi u septembru 2022. godine. Klark je rekao da je Gonzales ubio Žadire u Bronksu 16. marta 2017. godine.

– Žrtva pljačke je zaustavila ambulantna kola hitne pomoći, Žadire Aroho je izašla iz vozila i nakratko razgovarala sa Gonzalesom – navodi se u saopštenju.

– Optuženi je tada skočio na vozačevo sedište hitne pomoći, a Aroho i njen partner, koji je bio na suvozačevom sedištu, rekli su mu da izađe. Gonzales je pokrenuo automobil unazad, udario Aroho, a zatim je otišao napred, pregazio je i vukao preko raskrsnice. Okrivljeni je vozilom udario u snežni smet i potom izašao iz vozila Hitne pomoći.

Klark je rekao da je policajac MTA koji nije bio na dužnosti bio svedok incidenta i suočio se sa Gonzalesom.

– Kada je Gonzales pokušao da pobegne, policajac se uhvatio u koštac sa okrivljenim i stavio mu lisice na ruke, uz pomoć nekoliko civila – navodi se u saopštenju.

– Aroho je zadobila višestruke povrede i prebačena je u medicinski centar Džejkobi, gde je proglašena mrtvom.

Prema Klarkovim rečima, Gonzales bi trebalo da bude osuđen 5. aprila.