MATEJEVO TELO PRONAĐENO, ALI NIJE SVE GOTOVO! Ovih šest pitanja i dalje ostaju MISTERIJA

 MATEJEVO TELO PRONAĐENO, ALI NIJE SVE GOTOVO! Ovih šest pitanja i dalje ostaju MISTERIJA

Foto: SrbijaDanas/MUP RH/Shutterstock

Obdukcija i DNK analiza tela pronađenog u Dunavu kod Ada Huje u Beogradu definitivno je potvrdila da je reč o nestalom Splićaninu Mateju Perišu (27), a kao uzrok smrti navedeno je utapanje!

Podsetimo, u sredu oko 9.20 mornari sa rečnog broda primetili su telo koje je plutalo i odmah pozvali policiju.

Kada je telo izvučeno, videlo se da ima istu odeću koju je u noći nestanka 31. decembra 2021. godine nosio Periš.

Telo je preneto na Institut za sudsku medicinu, gde je juče završena obdukcija.

Policija potvrdila

– DNK analizom tela koje je oko 9.20 časova pronađeno u Dunavu, na Adi Huji, utvrđeno je da se radi o hrvatskom državljaninu Mateju Perišu čiji je nestanak prijavljen policiji u Beogradu 31. decembra prošle godine. Prema preliminarnom nalazu obdukcije smrt je nastupila nenasilnim putem – piše u policijskom saopštenju.

Obdukcija muškog tela izvučenog iz Dunava juče je trajala satima, a završena je oko 13 časova, kada je telo preneto u mrtvačnicu. Otkako je Matej Periš nestao iz Beton hale, u noći između 30. i 31. decembra, potragu za mladićem pratio je niz misterija, a čini se da neke od njih nikada neće biti razrešene.

Neposredno nakon nestanka Splićanina verovalo se da je on izašao iz kluba u majici kratkih rukava, jer je bila gužva u toaletu. Ova tvrdnja nije potkrepljena rekonstrukcijom njegovog kretanja, a nikada sa sigurnošću nije utvrđeno zbog čega je izašao iz “Gotika”, u kom je bio sa svojim prijateljima iz Splita.

Misteriozna Maja Sopta obeležila je potragu za Matejem, naročito kada se saznalo da je nju poslednju zvao. Sumnjalo se da je Matej krenuo ka Savskom keju da bi se sreli, ali je tokom istrage devojka ispitana i navela je da oni kobne večeri nisu ostvarili kontakt, jer se ona nije javila na telefon niti je odgovorila na njegovu poruku.

Klub “Gotik”

– Izgleda da neće biti otkriveno ni da li je u klubu “Gotik” zaista došlo do sukoba sa momcima iz Zadra koje je Splićanin upoznao. Spekulisalo se da su se dve grupe mladića prvo zajedno provodile, a potom i posvađale oko flaše viskija, pa da je Matej posle tog nesporazuma izašao napolje – kaže izvor.

Takođe, snimci nadzornih kamera od iz Savamale pokazali su da je Matej kobne večeri neprekidno trčao punih devet minuta iako ga niko nije jurio, a sada je jasno da se verovatno nikada neće saznati gde se zaputio i zbog čega trči, iako se spekulisalo da je mogao trčati pod dejstvom narkotika.

– Među nerešenim misterijama će ostati i pitanje gde je Matej želeo da ide kada je pokušao da zaustavi taksi, a njegov otac je naveo i da je mladić čak tri puta te večeri pokušao da uđe u taksi vozilo, ali ni jedan taksista nije mogao da ga primi, jer su bili zauszeti – kaže izvor.

Možda čak i najveća mistaerija u slučaju Splićania jeste njegov ulazak u reku Savu.

– Sam trenutak njegovog ulaska u vodu nije snimljen, te je nepoznanica da li je ušao svesno s namerom ili se okliznuo – kaže izvor.

Slučaj je rešen samo 15 odsto

Privatni detektiv Braca Zdravković je rekao da je rešeno samo 15 odsto slučaja.

– On nema dosije, niti je pripadao nekakvim krimogenim grupacijama, a sve su to bile pretpostavke u početku koje su anulirane. Jedina pretpostavka koja je ostala u opticaju je da se utopio, e sada razlog, kako, zbog čega je trčao dva kilometra i skočio da se udavi? Neka policija radi svoj posao sada, ovo je samo 15 odsto rešen slučaj – kaže Zdravković.

Matejevoj majci pozlilo

Čim je dobio tužne vesti, Nenad Periš, Matejev otac, doputovao je u Beograd, a kako prenose mediji Matejevoj majci je pozlilo kada je saznala da je telo njenog sina pronađeno posle pet meseci potrage. Kako je preneo Blic, u njenom domu u Splitu u sredu je intervenisala Hitna pomoć, a mladićeva majka je prebačena u bolnicu. Posle ukazane medisinske pomoći, ona je puštena kući. Prijatelji porodice su ranije govorili kako je njegovoj majci najteže i kako ona svakodnevno odlazi u crkvu i moli se za svog sina.

Toksikološke analize otkrivaju da li je Splićanin bio drogiran

Forenzičar Časlav Ristić, gostujući u Pulsu Srbije na Kurir televiziji, objasnio je zbog čega je telo Mateja Periša bilo očuvano, iako je od utapanja prošlo 140 dana.

– Telo je nađeno posle pet meseci, ono je sačuvano. Nije bilo toliko u fazi raspadanja, zato što je bilo u vodi i zato što se posle dva meseca događa jedan proces, a to je saponifikacija leša. Ona konzervira taj leš. Na površini kože se pojavljuju soli, koža postaje klizava i glatka. Unutrašnji organi stradaju više neko spoljašnji – objasnio je Ristić i dodaje da je zbog toga olakšano utvrđivanje uzroka smrti i identifikacija. 

– Odeća je ostala sačuvana. Telo se jako sporo raspadalo u vodi, bilo je hladno i to je doprinelo tome – kaže forenzičar i navodi da će toksikološke analize, koje su naložene, moći da pokažu šta je Periš jeo i da li je konzumirao psihoaktivne supstance, ali ne i da li je pio alkohol.

– Na obdukciji se utvrđuje identitet, kako je nastala smrt, da li je bilo povreda za života ili nakon smrti, a sadržaj iz želuca biće poslat na toksikološku analizu kako bi se utvrdilo da li ima tragova psihoaktivnih supstanci, lekova protiv bolova. Želudac je dosta dobro sačuvan i lekari sudske medicine mogu sa sigurnošću da sve utvrde. Prisustvo alkohola posle ovoliko vremena ne može biti ustanovljeno, ali psihoaktivne supstance, ako ih je bilo, mogu se pronaći – objasnio je Ristić.

Telo pet meseci bilo zakačeno za most

Telo Mateja Periša najverovatnije je sve vreme bilo zakačeno za konstrukciju starog mosta u Dunavu, na samo 300 metara od mesta na kome je prekjuče pronađeno.

– Telo je svih pet meseci najverovatnije bilo zakačeno za konstrukciju starog mosta koji se nalazi ispod današnjeg Pančevačkog mosta. U tom delu se nalaze i potopljeni brodovi, panjevi, granje, krš. Verovatno je telo u prvim danima doplovilo do tog mesta, zakačilo se i ostalo. Pošto je voda postala toplija, telo se sada otkačilo i nastavilo da pluta. Košava koja je duvala pomogla je rečnim strujama da ga drže uz obalu, odnosno, sprečila je da ode ka matici i otplovi dalje – kaže izvor.

Kako objašnjava, pravi izazov je bio izvući telo iz Dunava, a ne oštetiti ga.

– U izvlačenju je učestvovala ekipa Rečne policije koja je sajlama izvukla telo na kopno, da bi ga tu preuzeli forenzičari i pripadnici UKP. Zbog stanja tela koje je u vodi bilo dugo, oni su morali da budu naročito obazrivi kako ga ne bi oštetili – otkriva izvor. 

Strašno što je mrtav

Samo 24 sata nakon pronalaska tela, prolaznici na Adi Huji su u tišini prilazili tuda i nemo posmatrali.

– Pratila sam slučaj od početka i mislila sam da je živ. Svi smo se nadali najboljem i onda smo juče čuli da je nađen, pa smo došli da vidimo gde je to – kaže starija gospođa, dok mlađa žena koja je došla sa drugaricama navodi da je bila u grupama koje su aktivno pratile slučaj nestalog mladića iz Splita.

– Strašno što je mrtav. Bio je prelep i žao nam je što je ovako završio – navodi ona. 

Ambasada pomaže

Kako je prenela Hina, Ambasada Hrvatske u Beogradu u saradnji sa srpskim vlastima i porodicom Periš, obezbediće da se telo u najkraćem roku prebaci u Hrvatsku.

Saučešće porodici

Hrvatski premijer Andrej Plenković na jučerašnjoj sednici Vlade izrazio je saučešće porodici Mateja Periša.

– Ja sam juče razgovarao sa njegovim ocem, žao nam je što se to dogodilo. Zahvaljujem policiji Srbije na saradnji u proteklim mesecima. Tamo je i predstavnik hrvatske policije od kada smo dobili tu informaciju. U ime cele Vlade izražavamo saučešće nakon ovog tragičnog događaja – rekao je Plenković.