(MAPA) NAJNOVIJI IZVEŠTAJ SA FRONTA – EVO KOLIKO SU NAPREDOVALE RUSKE SNAGE: U toku velika bitka u OVOJ regiji

 (MAPA) NAJNOVIJI IZVEŠTAJ SA FRONTA – EVO KOLIKO SU NAPREDOVALE RUSKE SNAGE: U toku velika bitka u OVOJ regiji

Foto: riafan.ru

Kratak osvrt na situaciju u Ukrajini i dejstava na frontu dao je vojni analitičar Vladislav Ugoljni.

HARKOVSKI PRAVAC – Oružane snage Ukrajine krenule su u kontranapad severno od Harkova. Trenutno kontrolišu liniju Prudjanka – ruska Lozovaja – Lipci – Stari Saltov, koja se nalazi na Severskom Doncu. U oblasti Čugujeva – bez promene, Rusi zadržavaju položaje duž linije Primorsko – Grakovo – Balakleja. Između Balakleje i Izjuma, Oružane snage Ukrajine pokušavaju da forsiraju Severski Donec u oblasti Čepil-Protopopovka i udare u bok Izjumske grupe.

PAVLOGRADSKI LUK:

Severni bok luka (od Izjuma do Popasne) je nepromenjen u oblasti Izjuma: borbe se vode duž cele linije fronta duž linije Gruševaha – Vernopolje – Nova Dmitrovka – Kurulka – Dolgenka. Istočno od Oskola, Rusi kontrolišu liniju Aleksandrovka-Šandrigolovo-Stavki-Jampolj, u toku je ofanziva na Drobiševo za odvajanje grupacije APU u Svjatogorsku od Krasnog Limana. Postoje informacije o bitkama u oblasti Belogorovke (između Severskog i Lisičanskog), ali do punog forsiranja Severskog Donca još nije došlo. U oblasti Rubežnog, borbe se nastavljaju u Voevodovki i u oblasti fabrike Zarja za blokiranje Severodonjecka sa severa, sa severoistoka ofanziva dolazi sa Borovenkija. Na Bahmutki – napredovanje u Nižnjem i bitke za Orehovo.

Foto: riafan.ru

Centralni front (od Popasne do Marinke) – ranije je Popasnaja potpuno kontrolisala NM LNR. U oblasti Avdijevke se nastavljaju borbe za Novoselovku. U Mariinki – bez promene.

Južni bok luka (od reke Dnjepar do Marinke) – rad artiljerije se nastavlja, trenutno nema dokaza o promeni linije fronta. Izveštava se o bitkama za Ščerbaki i Poltavku u Zaporožskoj oblasti.

MARIUPOLJSKI KOTAO – Ukrajinci potvrđuju uspešan završetak evakuacije civilnog stanovništva iz Azovstala.

PRAVAC HERSON-NIKOLAJEV – linija fronta je nepromenjena duž linije Crno more – Aleksandrovka – Snigirevka – Velika Aleksandrovka – Ivanovka – reka Dnjepar. Ukrajinci bezuspešno pokušavaju da zauzmu Zmijsko ostrvo kako bi probili pomorsku blokadu.