“MAMA, MISLIM DA ĆU UMRETI” Maja (6) otkrila mami JEZIVU stvar pred smrt, neutešna majka skrhana od bola

 “MAMA, MISLIM DA ĆU UMRETI” Maja (6) otkrila mami JEZIVU stvar pred smrt, neutešna majka skrhana od bola

Foto: Profimedia

Šestogodišnja devojčica umrla je u naručju svog očuha dva dana nakon što je otpuštena iz bolnice sa upalom krajnika (tonztilitis), otkrila je majka deteta.

Magdalena Visnjevska (26) kaže da je insistirala da je njena ćerka Maja Sik bila ozbiljno loše nakon što je dva puta kolabirala – uključujući i jednom u bolnici – ali je ipak otpuštena.

– Mama, mislim da ću umreti – rekla je devojčica majci samo 24 sata pre njene smrti. “Ljubazno” dete iz osnovne škole umrlo je na rukama svog očuha Raja Blanda, nešto pre Božića prošle godine.

Njeno srce je prestalo da kuca nakon što je pretrpela akutnu nekrozu miokarda – smrt ćelija organa – a patolozi nisu mogli da utvrde zašto. Pedijatrijski konsultant zadužen za zaštitu dece rekao je Majinoj porodici da je to verovatno izazvala sepsa.

Sada njena majka traži da neko preuzme odgovornost za smrt njene ćerke. Magdalena je rekla da je jedva izašla iz kuće otkako je izgubila ćerku 21. decembra 2022, koja je takođe ostavila iza sebe svog šestogodišnjeg brata Nejtana.

Porodica je odlučila da jelku koju je Maja ukrasila poslednjih dana zadrži u svojoj dnevnoj sobi.

– Bili smo samo srećna porodica sa planovima i ambicijama za budućnost naše dece, ali više nismo ista porodica. Potpuno smo izgubili volju za životom, ali smo tu jer moramo da brinemo o drugom detetu, ali naš život je uništen i nikada više neće biti isti – rekla je Magdalena iz Mergejta u engleskom Kentu.

Porodica je dočekala Božić kod kuće kada se Maja razbolela 18. decembra – bila je umorna, slaba i hladna na dodir, bez apetita.

Sledećeg dana Magdalena je zakazala pregled kod lekara opšte prakse, ali, dok su se spremale da napuste svoj dom, Maja je kolabirala. Odvedena je u bolnicu gde joj je dijagnostikovan tonzilitis.

Lekari su joj rekli da može da ide kući sa antibioticima, ali je ponovo kolabirala pre nego što je otpuštena.

– Pitala sam doktora o Majinom bolu u stomaku, belom jeziku, bledoj boji i njenom telu koje je hladno na dodir, ali on je rekao da je to normalno sa tonzilitisom. Maja je takođe povraćala u bolničkom krevetu, pa su joj dali injekciju protiv bolesti i vratili smo se kući – rekla je majka devojčice.

Učenica osnovne škole imala je neprospavanu noć u kojoj je dobila dve doze antibiotika i nastavila da se žali na bolove u stomaku, žeđ i vrtoglavicu.

Ujutro je njena majka pozvala hitnu, uplašena jer je Maja bila preslaba da bi mogla da stoji bez pomoći. Nakon negativnog testa na kovid, dijagnostikovan joj je grip i stavljena joj je drenaža, dok je još bila bleda i hladna.

Do 15 časova primljena je na dečje odeljenje sa žaljenjem na ozbiljne bolove u stomaku, jer dva dana nije mogla da mokri. Kliničko osoblje je navodno uverilo porodicu da Majini simptomi nisu razlog za značajnu zabrinutost, dodajući da bi trebalo da bude dobro da se vrati kući sledećeg dana.

Magdalena je rekla da je više puta pokušavala da označi da se njena ćerka čudno ponaša, čak je izjavila da je videla majmune koji nisu bili tamo. Te noći Maja ponovo nije mogla da spava, a njena majka je pokušavala da je uteši dok je molila za vodu.

Dana 21. decembra, nakon još jedne neprospavane noći, majka je ponovo izrazila zabrinutost kod osoblja, navodno ih upozorivši na drhtavo disanje njene ćerke, promenu boje kože i dezorijentaciju.

Majka je tvrdila da su joj bolničari rekli da Maji samo treba dobar odmor. Rečeno je da je osoblje njenoj ćerki skinulo srčani monitor jer su bili zabrinuti da bi ometao njen san.

U 15 časova, dok je osoblje pokušavalo da uzme uzorak krvi dok je Maji pomagao njen očuh, njeno srce je prestalo da kuca.

– Posle nekoliko sekundi Maja je ućutala, a moj partner je otkrio da je prestala da diše. U ovom trenutku niko drugi nije ni reagovao kao da se nešto dogodilo, ali (moj partner) je zatražio pomoć. Onda se svo ostalo osoblje okupilo u našoj sobi. Saznali su da je Majino srce prestalo da kuca. Počeli su reanimaciju da bi je spasli i srce joj se vratilo na nekoliko sekundi, ali je onda ponovo prestalo da kuca. Ovog puta Maja je preminula – rekla je Magdalena.

– Dan pre nego što je umrla bila je veoma bleda i rekla mi je “Mama, mislim da ću umreti”, a ja sam rekla: nemoj to da govoriš Maja. Zamolili smo ih za pomoć jer je govorila čudne stvari kao da je videla majmuna kako se kreće po zidu. Pokušali smo da kažemo doktoru i medicinskoj sestri, ali nas niko nije slušao. A onda joj je srce prestalo da kuca – rekla je ona.

Njen partner, Radž Blande, rekao je da nikada neće zaboraviti te trenutke.

– Maja je uzela poslednji dah u mojim rukama. Jednostavno ne mogu da prebolim – mislim da nikada neću – rekao je on.

Izvor: Blic.rs