MALIŠAN (11) UPAO U ŠAHTU: Zadobio teške povrede glave, NIJE IZDRŽAO – ko će odgovarati za ovo? (FOTO)

 MALIŠAN (11) UPAO U ŠAHTU: Zadobio teške povrede glave, NIJE IZDRŽAO – ko će odgovarati za ovo? (FOTO)

Foto: Profimedia

Dečak je upao u šahtu i umro nakon što izvođač građevinskih radova nije izvršio bezbednosne provere. Šej Rajan (10) pao je više od šest metara niz rupu blizu igrališta u blizini svoje kuće u Glazgovu, u Škotskoj, 16. jula 2020.

On i njegovi prijatelji su se igrali kada su se provukli kroz ogradu da bi ušli na obližnje gradilište. Šej je pronašao šaht sa otvorenim poklopcem i rekao je prijateljima da “želi da se spusti”.

Tužilac Saud Ul-Hasan je rekao: “Šej je počeo da se spušta niz merdevine gde se okliznuo i pao u vodu na dnu”. Njegovi prijatelji su pojurili da pozovu dečakovog očuha Grejema Patersona, koji je ušao unutra u pokušaju da ga spase. Policija je pronašla Šeja kako leži na leđima sa Grejemom i komšijom pored njega unutar rupe. Dečak se udavio i zadobio teške povrede glave. Proglašen je mrtvim u Кraljevskoj dečjoj bolnici.

RJ Mekleod Limited, jedan od najvećih građevinskih izvođača u Škotskoj, danas je kažnjen sa 800.000 funti zbog sigurnosnih propusta koji su doveli do Shejeve smrti. Firmi, koja je ranije priznala krivicu za kršenje zakona o zdravlju i bezbednosti, takođe je naloženo da plati doplatu od 60.000 funti.

Istražitelji iz škotske policije i Izvršnog odbora za zdravlje i bezbednost (HSE), vladine agencije za zaštitu na radnom mestu, otkrili su da izvođač radova nije preduzeo korake da spreči decu da dobiju pristup gradilištu. Sada će biti sprovedena istraga o smrti dečaka, saopštila je škotska služba za javnu zaštitu.

Debi Kerol, COPFS-ov rukovodilac istraživanja zdravlja i bezbednosti, rekla je: “Prerana smrt deteta je posebno tragična. Njegova smrt je mogla biti sprečena da je izvođač radova uveo odgovarajuće mere kako neca ne bi mogla da uđu na gradilište”.