LITVANCI SU SAMO MASKA, ONI STOJE IZA BLOKADE KALINJINGRADA: Rusi otkrili “glavnog krivca”, sprema se oštar odgovor

 LITVANCI SU SAMO MASKA, ONI STOJE IZA BLOKADE KALINJINGRADA: Rusi otkrili “glavnog krivca”, sprema se oštar odgovor

Foto: Profimedia

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije okrivilo je danas SAD za litvansku blokadu ruskog tranzita sankcionisane robe u Kalinjingradsku oblast, što povećava ionako visoke tenzije između Moskve i Zapada.

– Takozvani ”kolektivni Zapad”, po diktatu administracije Bele kuće, uveo je zabranu železničkog tranzita za širok spektar robe do Kalinjingradske oblasti i gotovo istovremeno ukidanje specijalnog leta za izlazak iz zemlje ruskih diplomata kojima je Vašington naredio da napuste SAD – navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Saopšteno je i da je taj potez deo obrasca “sve više neprijateljskih akcija američke strane“ prema Rusiji.

– Postoje svi razlozi da se veruje da je reč o manfestacijama složene taktike i grubim i argonatnim pokušajima da se sa nama razgovara sa pozicije sile – precizira se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog MSP.

Istaknuto je i da će Moskva izvući odgovarajuće zaključke i preduzeti adekvatne mere.

Članica Evropske unije Litvanija je prošle subote objavila zabranu tranzita železnicom za robu pod sankcijama EU do ruske enklave Kalinjingrad nakon što su nova mere stupile na snagu.

Moskva je kritikovala taj potez, nazvavši ga “blokadom” i obećala oštar odgovor.

Ruski zvaničnici procenjuju da će zabrana zaustaviti između 30 i 50 odsto teretnog saobraćaja, ali su takođe naveli da se roba može brzo preusmeriti na brodove koji prelaze Baltičko more.

BONUS VIDEO: Ukrajinski dronovi “love” ruske vojnike noću