LEKARI UPOZORAVAJU: Evo šta se dešava kada kombinujemo ovo DVE NAMIRNICE, veoma su LOŠE za STOMAK

 LEKARI UPOZORAVAJU: Evo šta se dešava kada kombinujemo ovo DVE NAMIRNICE, veoma su LOŠE za STOMAK

Foto: Profimedia

U ajurvedi, drevnoj indijanskoj praksi lečenja, hrana se pored efekta na zdravlje i ukusa, posmatra i sa stanovišta energije, odnosno da li donosi energiju hlađenja ili zagrevanja. Agni ili želudačna vatra kod osobe zavisi od toga kako se hrana vari i kakva kombinaciju hrane su neophodne za tu svrhu.

S jedne strane, mleko je bogato kalcijumom, proteinima, zdravim mastima i vitaminima B, a banane su bogate vlaknima, kalijumom i magnezijumom. Međutim, stručnjaci iz ajurvede smatraju da to može biti problematično. Lekari kažu da će ova kombinacija verovatno uticati na proces varenja, pa čak i ugroziti kvalitet spavanja. Lekari kažu da ako neko želi da jede bananu nakon što popije mleko, preporučuje se čekanje 20 minuta da bi se sprečili neželjeni efekti.

Takođe, u ajurvedi mleko i banana zajedno se ne savetuju osobama sa alergijama ili astmom jer sluz može izazvati poremećaje disanja. Ukazuju i na probavne probleme koje kombinacija mleka i banane može izazvati, posebno kada je reč o nadimanju, gasovima u stomaku i potencijalnoj dijareji.MlekoFoto: Profimedia

U ajurvedi se smatra da je kombinacija mleka i banane teška za želudac i da opterećuje organizam. Preporučujuje se da između konzumiranja ove dve namrince pravite razmak od 20 minuta. Ukoliko ipak u nekom jelu treba da pomešate mlečni proizvod sa bananom, prema ajurvedi je bolji izbor jogurt od mleka.