LEKAR UPOZORIO: Ovo su PRVI SIMPTOMI RAKA PANKREASA, a ova hrana može biti jedan od uzroka

 LEKAR UPOZORIO: Ovo su PRVI SIMPTOMI RAKA PANKREASA, a ova hrana može biti jedan od uzroka

Foto: Shutterstock

Kako prepoznati simptome raka pankreasa i koju hranu treba izbegavati otkriva doktor Mlađan Protić.

Bolesti pankreasa su sve učestalije, a rak pankreasa javlja se kada normalne ćelije pankreasa mutiraju u abnormalne ćelije i rastu van kontrole. Pankreas proizvodi hormone i tečnosti koje pomažu telu da vari hranu. Rak pankreasa je četvrti vodeći uzrok smrti od raka u Sjedinjenim Državama.

Ono što je specifično jeste da se simptomi vrlo teško mogu prepoznati i da se teži oblici simptoma javljaju tek kada rak uznapreduje ili metastazira.

Doktor Mlađan Protić govorio je za RTS Ordinaciju o nastanku raka pankreasa, o simptomima, kao i o najčešćim faktorima koji dovode do njega.

– Karcinom pankreasa je u konstantnom porastu i kod nas i svuda u svetu. Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Batut, oko 1400 bolesnika u Srbiji oboli od karcinoma pankreasa godišnje, a umre oko 1200.Po tim podacima, po frekfenci javljanja, karcinom pankreasa u Srbiji je na 7. mestu i kod muškaraca i kod žena, a po umiranju je nažalost na 4. mestu – rekao je doktor i objasnio gde je najčešće lokalizovan bol:

– Praktičan bol u leđima je vodeći simptom knarcinoma pankreasa kad je lokalizovan u srednjem delu i predelu tela pankreasa. Simptomi raka pankreasa zavise od lokalizacije gde se nalaze.

Rak pankreasa se uglavno javlja kod starijih ljudi, dok je sve više slučajeva u kojima je zabeležen i kod mlađe populacije.Foto: Profimedia

– Karcinom pankreasa je u principu bolest starije životne dobi, mada, vrlo često ga srećemo i kod mlađih u poslednje vreme. Tipičan bolesnik koji boluje od karcinoma pankreasa ima oko 70 godina. Svega 20% obolelih ima manje od 60 godina – istakao je doktor.

Faktori rizika za nastanak pankreasa:

 • genetika
 • pušenje
 • pasivno pušenje
 • alkohol
 • izloženost radonu
 • ishrana bogata mastima
 • gojaznost
 • nitrozaini u hrani
 • hronični pankreatitis
 • dijabetes
 • ciroza jetre

– Definitivno je dokazano da gojaznost i povećana telesna težina doprinosi i povećava rizik od nastanka karcionoma pankreasa. Dokazano je da tzv. prisustvo masnih ćelija u pankreasu ima veću verovatnoću od promene tog epitela i nastanku tih predkancerogenih lezija.

Hrana koju bi trebalo izbegavati

– Prisustvo nitrita u ishrani koji se najčešće koristi kao konzervans je problem . Znači, nitriti se u organizmu transformišu u te nitorzamine koji od svih faktora su možda najspecifičniji za nastanak karcinoma pankreasa. Oni izazivaju i druge karcinome, ali za rak pankreasa je najkarakterističnije. Tako da, svakako treba izbegavati konzervisanu hranu – objasnio je doktor.Foto: Profimedia

Nema ranih simptoma

– Nažalost,nema ranih simptoma bolesti. Kada se jave simptomi, bolest je obično uznapredovala. Bolesnik primećuje da su mu požutele oči, koža, sluzokoža ili im može prethoditi nesnosan svrab. Ono što je karakteristično za ovakvu žuticu jeste da mokraća postaje tamna, a stolica postaje svetla do bela – ističe doktor Protić.