LAVROV NIKAD OŠTRIJI! Novinara sasekao u korenu: Ovaj odgovor niko nije očekivao, svet u ŠOKU! (VIDEO)

 LAVROV NIKAD OŠTRIJI! Novinara sasekao u korenu: Ovaj odgovor niko nije očekivao, svet u ŠOKU! (VIDEO)

Foto: TwitterPrintscreen/PeterLiquid

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov dao je juče intervju za Bi-Bi-Si koji je uzburkao javnost.

I dok već svi prenose njegove izjave o sukobu sa Ukrajinom i odnosima Rusije i drugih zemalja nakon invazije, jedan deo intervjua je posebno zapalio mreže.

Novinar Stiven Rozenberg, koji je razgovarao sa Lavrovom, dotakao se u jednom trenutku teme dvojice zarobljenih Britanaca koji su na ruskom sudu u Donbasu osuđeni kao plaćenici na smrt (zajedno sa još jednim stranim vojnikom Marokancem).

Rozenberg je istakao da je “u očima Zapada Rusija odgovorna za sudbinu zarobljenih stranaca”, na šta ga je Lavrov prekinuo usred rečenice i odgovorio:

– Uopšte me ne zanimaju oči Zapada. Mene zanima samo međunarodno pravo. Prema međunarodnim zakonima, plaćenici nemaju ista prava kao i vojnici. Tako da, šta god da je u očima Zapada, da budem iskren – nije bitno – rekao je on i dodao da je sud u Donbasu “nezavisan”.

Njegov žustar odgovor je odmah postao hit na društvenim mrežama. 

Lavrov je u intervjuu dodao i da je Zapad brižno štiteći, brinuo i na sve načine gajio neonacistički režim čiji je predsednik Vladimir Zelenski još u septembru 2021. godine rekao da ako se neko u Ukrajini oseća kao Rus onda neka ide u Rusiju.

Kako je istakao, ruska strana nikoga nije napadala u Ukrajini, već su u toj zemlji napadali Ruse.

– Još jednom vam kažem: nismo imali drugi izlaz. Mnogo puta, hiljadu puta smo sve to objašnjavali. Sada vašim zapadnim oružjem ukrajinski režim napada civile, gradove, isto onako kako su to radili 2014. godine, kada su na vlast došli pučisti, kada su bombardovali centar Luganska iz aviona, kada su u Odesi spalili 50 ljudi – istakao je Lavrov i retorički zapitao: “Da li se iko toga seća danas?“.