KRALJICA BIVŠE JUGOSLAVIJE PROTIV BALKANSKE PRINCEZE! Slovenska pevačica izazvala folkerku NA DVOBOJ

 KRALJICA BIVŠE JUGOSLAVIJE PROTIV BALKANSKE PRINCEZE! Slovenska pevačica izazvala folkerku NA DVOBOJ

M.Đ

U poslovnim i medijskim krugovima, Brena je sinonim za profesionalizam, dok Senida važi za toplu, srdačnu i kreativnu osobu snažnih emocija i harizme. U feminističkim krugovima, Brena je bila pionirka borbe za jednakost i pevačica uz koju su se na stolu proslavljale magistarske i doktorske diplome.

Da li ste ikada pomislili šta bi se dogodilo da Lepa Brena zapeva “Behute” i “Mišiće”, ili da Senida peva “Čik pogodi” i “Robinju” u drum n’ bass aranžmanu, ili čak da neke od pesama pevaju zajedno?

I da vam ovakav spoj nespojivog nije pao na pamet, prvi Red Bull SoundClash u Srbiji i 101 u svetu spojio je ove, naizgled opozitne umetnice.

Lepa Brena, Senida
Foto: ATA images

Sinoć su, na Donjem Kalemegdanu jedna Jugoslovenka – Lepa Brena i jedna Balkanka – Senida, svaka na svojoj bini, jedna nasuprot druge, sukobile svoj talenat i kreativnu i energiju.

Iako je Lepa Brena poznata po tome što u poslednje vreme radi isključivo solističke koncerte, dopala joj se smelost i mladalačka razigranost koju je Senida pokazala u svojim numerama.

Zaista, na prvi pogled  ove dve pevačice izgledaju kao neko ko nema gotovo ničeg zajedničkog sem karijernog zvanja i armije vernih fanova. Pritom, pripadaju različitim epohama, pravcima i stilovima. No, nije baš tako.Senida stoji ispred rada moderne umetnice nove generacije. Ona je nekad plavuša, nekad crnka, nekad crvenokosa lepotica, ali uvek sa karakterističnim naočarima za sunce, dok nonšalantno ispušta dim. Odaje utisak prijatne i kreativne osobe zaljubljene u lepo. Sasvim izvezno dopadljiva osoba sa kojom bi svako voleo da se druži.

Senida koncert
Foto: SD/M.Đ

Senida Hajdarpašić, post-zaostavština balkanskog zajedništva, je zapravo slovenačka hip-hop, ar-en-bi i trep kantautorka koja je regionalnu popularnost stekla pesmom “Slađana”, koja je bila prava muzička revolucija 2018. godine, nešto što uho sa naših prostora nikada nije čulo. Glavni je vokal grupe MUFF.  Rođena je 9. aprila 1985. godine u Ljubljani, a živi i radi na relaciji mesta rođenja i naše prestonice. Od detinjstva je želela da nastupa, ali je prvu pesmu pod nazivom “Pustinjom” snimila tek 2010. godine. Sledeće godine je postala članica soul-pop benda MUFF.

 Uporedo sa angažmanima u bendu Senida je i sama snimala pesme, a popularnost na području cele bivše Jugoslavije joj je doneo singl “Slađana”. Usledile su numere “Belo”, “Nisi bio tu”, pa duet sa Cobijem pod nazivom “4 strane sveta” snimljen za potrebe filma “Južni vetar“. Njen solo album “Bez tebe” se na tržištu pojavio 2018. godine, a sledeće godine je objavila singlove “Ride”, “Crno srce” i “Mišići”. Usledila je saradnja sa bosanskohercegovačkim dvojcem Džala Bratom i Buba Korelijem koja je iznedrila hit “Kamikaza”. S obzirom na to da je za vrlo kratko vreme osvojila regionalno tržište, često je nazivaju balkanskom trep divom, što je njen nastup na Donjem Kalemegdani u dokazao.

Lepa Brena
Foto: SD/M.Đ

Brena je stigla mnogo pre početka koncerta doterana i spremna da obuče toaletu i zablista pred armijom vernih fanova. Ono što su svi njeni saradnici bez izuzetka tvrdili je da je ona sinonim za profesionalnost.

O Lepoj Breni su snimani filmovi, ona je glumila u njima. Pevala je državnicima, podizala je strane zemlje na noge, bila je prva koja se u Jugoslaviji usudila da nosi scenski kostim, zbog koga su omladincima “padale vilice”, a njihovim roditeljima se dizala kosa na glavi. Ona je žena, koja je menjala modu, ukus, pogled na ljubav, slobodu. Mnogi tvrde da je utabala staze feninizma.

– Na košarkaškom terenu je i nastao moj današnji nadimak Brena. Nadimak mi je dao moj tadašnji košarkaški trener, Vlada Bajer. Dok sam šutirala na koš, on mi je doviknuo: “Hajde sad, Breno!” U Bosni to je bio sinonim za lepu devojku. Uvek sam volela da se ističem, da izborim svoje mesto pod suncem – ispričala je svojevremeno pevačica.

Brena je postala nezaboravna, ali da bi došla do vrha, morala je da pređe nekoliko koraka i pevanje u hotelima, bio je prvi korak. Prvi nastup imala je u u hotelu “Turist” 6. maja 1980. godine. Od 1982. “Lira šou” je dobio stalni angažman u Novom Sadu, u hotelu “Park” odakle se i saznalo za novu muzičku senzaciju. Govorilo se da ničeg sličnog nije nikada bilo na našoj muzičkoj sceni. Pevali su sve, od roka do narodnjaka i to na više stranih jezika, i bili dodatno primećeni zbog Breninih izazovnih kostima, koje je ona žustro branila od kritika. Ona ih je sama crtala pa skice slala majci da ih šije. Ifeta nije bila oduševljena njihovom dužinom, ali je slušala ćerku.

– Lajza Mineli je u 45. godini pevala u šortsu i halterima u filmu Kabare. A da ne govorim o Tini Tarner. Što da podilazim lažnom moralu? Ne stidim se svoga tela – govorila je Brena kojoj su i izgled osporavali.

Kritičarima je na njenoj odeći smetao “manjak” materijala, a neprivlačno im je izgledao “višak” kilograma.

– Očekivao sam pevačicu, a ono došla trafo-stanica – rekao joj je konobar na jednom nastupu.

 Nakon što je za neverovatno kratko vreme smršala 17 kilograma, njena karijera kreće uzlaznom putanjom. Počinje saradnju sa Zaharom, potom Sašom Popovićem i Rakom Đokićem.

Do kraja 1986. godine Brena je već postala najpopularnija javna ličnost Jugoslavije, ali i učvrstila poziciju neprikosnovenog s*ks simbola. Menadžer Raka Đokić dolazi na ideju koja će se pokazati odličnom. Đokić je osmislio da sledeći album bude praćen filmom u kojem će Brena igrati glavnu ulogu. Ova ideja je uspešno realizovana i 1987. godine snimljen je film “Hajde da se volimo” praćen istoimenim albumom. Lepa Brena i Slatki greh postavljali su nove standarde u jugoslovenskoj zabavnoj muzici tog vremena, a u nekim domenima  ostali su i do danas neprevaziđeni.  1991. godine Lepa Brena snima poslednji zajednički album sa “Slatkim grehom” – “Zaljubiška”, koji nije bio medijski propraćen zbog preloma noge Lepe Brene i njene udaje krajem godine za najboljeg jugoslovenskog tenisera Slobodana Bobu Živojinovića. Nakon trogodišnje pauze, 1993. godine Lepa Brena, ovaj put samostalno, izdaje album “Ja nemam drugi dom” i održava čuveni “koncert na kiši” na beogradskom stadionu “Tašmajdan”. Sledeća dva albuma 1994. i 1996. godine, “Kazna Božija” i “Šta je bilo, bilo je” bila su manje uspešna, ali su sa njih ostala još dva velika hita “Luda za tobom” i , koji je sinoć doveo publiku do ekstaze. 2000. godine Lepa Brena i Slatki greh prave poslednji zajednički projekat “Pomračenje sunca”.

Lepa Brena
Foto: SD/M.Đ

Red Bull SoundClash je više od koncerta i spektakla – ovo je bila proslava muzike u kojoj umetnici pokazuju svoje veštine i svestranost u takmičenju koje se zagrevalo svakom novom rundom. Publiku, kao ni mnogobrojne medije, nisu sprečili ni kiša ni komarci da pevaju uz ove dve dame najveće hitove ratličitih epoha.

Lepa Brena, Senida
Foto: ATA images

Ekipa portala Srbija Danas savesno zaključuje da je nekoliko hiljada prisutnih ljudi na kratko bilo otrgnuto od svakog vremena i svakodnevice, te zajedno sa umetnicama uživalo u datom trenutku, glasno pevajući i podržavajući dive.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *