“KLIMATSKI SLOM JE POČEO” Stravično upozorenje stručnjaka, temperature DIVLJAJU: Nemamo vremena za gubljenje

 “KLIMATSKI SLOM JE POČEO” Stravično upozorenje stručnjaka, temperature DIVLJAJU: Nemamo vremena za gubljenje

Zemlja doživljava “klimatski slom”, rekao je danas lider Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, nakon što su podaci pokazali da su poslednja tri meseca bila najtoplija od početka merenja 1940. godine.

– Globalni temperaturni rekordi nastavljaju da se ruše 2023., a najtopliji avgust sledi nakon najtoplijeg jula i juna – rekla je Samanta Burges, zamenica direktora Službe za klimatske promene EU-a Kopernikus.

Prosečna temperatura u razdoblju od juna do avgusta iznosila je 16,77 stepeni Celzijusovih, 0,66 stepeni iznad proseka i znatno više od prethodnog rekorda od 16,48 stepeni postavljenog 2019. godine.

Osmomesečno razdoblje od januara do avgusta bilo je drugo najtoplije zabeleženo nakon 2016., kada je došlo do snažnog zagrevanja El Ninja, objavila je agencija. Taj klimatski fenomen koji dovodi do porasta temperature vode u Tihom okeanu ponovo se pojačava – zbog čega stručnjaci za klimu sa zabrinutošću gledaju u budućnost.

U odvojenom saopštenju, UN-ova Svetska meteorološka organizacija (WMO) opisala je avgust kao najtopliji osmi mesec u istoriji s “velikom razlikom” i drugi najtopliji mesec u istoriji nakon jula 2023.

U avgustu su zabeležene i najveće globalne prosečne mesečne temperature površine mora od 20,98 stepeni Celzijusa.

Naša planeta upravo je proživela sezonu ključanja – najtoplije leto u istoriji. Klimatski slom je počeo – rekao je glavni sekretar UN-a Gutereš.

– Naučnici već dugo upozoravaju šta će naša zavisnost o fosilnim gorivima da oslobodi. Rastuće temperature zahtevaju pojačanu akciju. Lideri sada moraju da pojačaju pritisak za klimatska rešenja. Još uvek možemo da izbegnemo najgori klimatski haos – i nemamo vremena za gubljenje – rekao je.

Glavni sekretar WMO-a Peteri Talas rekao je da je severna hemisfera prošla “leto ekstrema”, posebno ukazujući na razorne šumske požare koji su spržili široke delove zemlje i naštetili zdravlju stanovništva.

– Na južnoj hemisferi opseg antarktičkog morskog leda bio je doslovno izvan granica, a globalna temperatura površine mora ponovo je dosegla novi rekord – rekao je.

Napomenuo je da se ove više temperature događaju “pre nego što vidimo puni uticaj zagrevanja fenomena El Ninjo – za koji se očekuje da će povećati temperature u drugoj godini nakon što se razvije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *