KINA HITNO INTERVENISALA, NEMAČKA NA UDARU: “Odmah prekinite aktivnosti sa tajvanskim separatistima”

 KINA HITNO INTERVENISALA, NEMAČKA NA UDARU: “Odmah prekinite aktivnosti sa tajvanskim separatistima”

Foto: Profimedia

Kina je oštro reagovala na posetu nemačke ministarke za razvojnu pomoć Betine Štark-Vacinger Tajvanu, prvu posetu člana nemačke vlade posle 26 godina.

– Uručili smo snažnu protestnu notu nemačkom ambasadoru u Pekingu – saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova ranije je opisao posetu Štark-Vacinger Tajvanu kao “nečuven čin”.

– Nemačka vlada treba da se pridržava principa “jedne Kine” i da odmah prekine aktivnosti sa tajvanskim separatističkim snagama i prestane da im šalje ohrabrujuće signale – navodi se u protestnoj noti Pekinga, koji Tajvan smatra otcepljenom provincijom i delom Kine. Štark-Vacinger je na Tajvanu potpisala sporazum o saradnji Nemačke i Tajvana u oblasti nauke i tehnologije sa ministrom nauke Cung-Cong Vuom.

U tajvanskim medijima prva poseta člana nemačke vlade posle 1997. godine predstavljena je kao “istorijski događaj”. Nemačka nema diplomatske odnose sa Tajvanom. Štark-Vacinger je rekla da poseta Tajvanu služi “profesionalnoj razmeni mišljenja” i u izjavama lokalnim medijima minimizirala političku dimenziju svog boravka na Tajvanu.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke saopštilo je da je protestna nota Pekinga “primljena k znanju”. Istovremeno je saopšteno da je poseta Štark-Vacinger u skladu sa privrženošću Nemačke principu politike “jedne Kine”. Poslednjih godina bilo je sastanaka između Nemačke i Tajvana na ministarskom nivou, ali su ti sastanci održani ili u Nemačkoj ili u trećim zemljama.