KIM DŽONG UN PREDSTAVIO NOVE NUKLEARKE DRUGAČIJE OD OSTALIH: “Imaju nešto moćnije, to je zabrinjavajuće!”

 KIM DŽONG UN PREDSTAVIO NOVE NUKLEARKE DRUGAČIJE OD OSTALIH: “Imaju nešto moćnije, to je zabrinjavajuće!”

Foto: Profimedia

Severna Koreja predstavila je nove, manje nuklearne bojeve glave, a lider te zemlje Kim Džong Un posetio je Institut nuklearnog naoružanja i pozvao na povećanje proizvodnje te vrste oružja, javila je danas državna severokorejska agencija KCNA.

Kim Džong Un je istakao da neprijatelj Severne Koreje nije nijedna država ili posebna grupa ljudi, već sam rat i nuklearno razaranje, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, politika proširenja nuklearnog arsenala Severne Koreje je usmerena isključivo na odbranu zemlje i regionalnog mira i stabilnosti.

Fotografije novih, manjih nuklearnih bojevih glava, nazvanih Hvasan-31, koje je objavila KCNA, izazvale su zabrinutost među stručnjacima, prenosi Rojters.

Profesor nuklearnog inženjerstva na Nacionalnom univeritetu u Seulu Kune J. Suh ocenio je da su nuklearne bojeve glave Severne Koreje verovatno poboljšane u odnosu na 2016. godinu.

– Imaju nešto moćnije na manjem prostoru. To je zabrinjavajuće – rekao je Suh.

Vanredni profesor sa američkog Instituta međunarodnih studija za neširenje nuklearnog oružja u Midlberiju Džordž Vilijam Herbert izjavio je da fotografiije sugerišu da severokorejsko nuklearno oružje “ima poboljšanu veličinu, a verovatno i napredniji dizajn.”