KIJEV NAJAVIO – UKRAJINA SPREMNA DA NAPADNE I OSVOJI PRIDNJESTROVLJE! Moldavske vlasti odmah reagovale!

 KIJEV NAJAVIO – UKRAJINA SPREMNA DA NAPADNE I OSVOJI PRIDNJESTROVLJE! Moldavske vlasti odmah reagovale!

Foto: Profimedia

Kišinjev namerava da reši pridnjestrovsko pitanje isključivo na miran način, bez vojnih i nasilnih dejstava, rečeno je u pres-službi Biroa za reintegraciju Vlade Moldavije, povodom pretnje savetnika ukrajinskog predsednika Alekseja Arestoviča da će Ukrajina osvojiti Pridnjestrovlje.

Aleksej Arestovič je danas izjavio da će Ukrajina osvojiti Pridnjestrovlje, ukoliko Moldavija to zatraži od nje.

– Rešenje pridnjestrovskog pitanja može biti postignuto političkim putem i samo na miran način, bez vojnih i drugih nasilnih dejstava, kao i na osnovu principa demokratizacije i demilitarizacije regiona, poštovanja suvereniteta i teritorijalne celovitosti Moldavije, u okvirima njenih međunarodno priznatih granica – navedeno je u pres-službi Biroa za reintegraciju.

U resoru je naglašeno da je stav Kišinjeva o rešavanju pridnjestrovskog sukoba propisan zakonom iz 2005. godine i da se od tada nije menjao.

U Pridnjestrovlju su se dogodila tri teroristička napada – kod zgrade Ministarstva državne bezbednosti nepriznate Pridnjestrovske moldavske republike u Tiraspolju, pored vojne kasarne u oblasti sela Parkani i na tornju radio-televizijskog centra u blizini zaseoka Majak. U republici je uveden crveni nivo opasnosti od terorizma. Izvor u Tiraspolju je naveo da su terorističke napade izvele neidentifikovane osobe koje su stigle s teritorije Ukrajine.

U sredu je Ministarstvo unutrašnjih poslova nepriznate Pridnjestrovske moldavske republike potvrdilo da je u pravcu sela Kolbasna, u kojem se nalaze vojna skladišta, pucano s ukrajinske strane. Predsednik nepriznate republike Vadim Krasnoselski je izjavio da tragovi organizazora eksplozija u Pridnjestrovlju vode ka Ukrajini.

Šezdeset odsto žitelja Pridnjestrovlja su Rusi i Ukrajinci. Ovaj region je tražio izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se, zbog talasa nacionalizma, Moldavija ujediniti s Rumunijom. Posle neuspešnog pokušaja vlasti Moldavije da nasilno reše problem, 1992. godine Pridnjestrovlje je praktično postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *