KAŠLJETE I KIJATE? Nova infekcija hara Srbijom – simptomi slični gripu, ali… lekari na ovome insistiraju

 KAŠLJETE I KIJATE? Nova infekcija hara Srbijom – simptomi slični gripu, ali… lekari na ovome insistiraju

Foto: Profimedia/ilustracija

Broj obolelih od virusnih infekcija u Srbiji se nakon praznika povećao. Domovi zdravlja širom zemlje su puni, a pacijenti se obično žale na kašalj, visoku temperaturu, malaksalost, bol u grlu i mišićima.

Istovremeno, pojavio se i novi soj korone po imenu “kraken” za koga se strahuje da je možda već stigao i u našu zemlju, a veliki problem je dijagnostike jer su simptomi slični gripu.

Lekari navode da je glavni razlog ovog porasta infekcija to što smo se “zbog praznika se više družili”. To je doprinelo da se virusi brže prenose, a ovom rapidnom širenju su pogodovale i visoke temperature usred zime.

Za virus koji sada hara Srbijom je poznato da traje oko nedelju dana, a dr Dragana Joksimović Stevanović iz niškog Doma zdravlja kaže da se prethodnih dana povećao i broj obolelih od gripa:

– Pored respiratornih, virusnih infekcija koje su inače uobičajene za ovo doba godine, to su adenovirusi, rinovirusi i, naravno kovid koji se i dalje provlači sa lakšom kliničkom slikom i sa manjim brojem pozitivnih, mada je i taj broj u porastu zbog bliskih kontakata koje smo više imali u prethodnom periodu. Interesantno je da se sada grip javlja u većem procentu – ističe doktorka i apeluje na stanovništo da se vakciniše protiv ovog virusa.

Simptomi infekcije koja sada hara Srbijom, po rečima dr Joksimović Stevanović, veoma su slični gripu.

– Idu sa visokm temperaturom, malaksalošću, umorom, izraženim kašljem. Nastaju naglo i oni nam često prave diferencijalno-dijagnostički problem u odnosu na kovid. Zato insistiramo da urade brzi test i nakon toga da se jave svom izabranom lekaru kao bismo lečili respiratorno-virusnu infekciju pre svega, odnosno grip.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *