KAO GROM IZ VEDRA NEBA! Uvodi se PETA DOZA vakcine protiv koronavirusa

 KAO GROM IZ VEDRA NEBA! Uvodi se PETA DOZA vakcine protiv koronavirusa

Foto: Profimedia

Australija je među zemljama sa najvećim brojem vakcinisanih protiv koronavirusa, a sada je rešila da uvede i petu dozu vakcine.

Australija će kasnije ovog meseca uvesti petu dozu vakcina protiv koronavirusa svim građanima u uzrastu od 18 i više godina koji se nisu zarazili koronavirusom ili se vakcinisali u poslednjih šest meseci, rekao je ministar zdravlja Mark Batler.

Odluka proširuje pravo na dodatno vakcinisanje na oko 14 miliona ljudi, više od polovine stanovništva zemlje, kojima će od 20. februara biti ponuđena vakcina specifična za varijantu Omikron, rekao je Batler.

Samo se osobama sa ozbiljno oslabljenim imunitetom do sada preporučivalo da prime petu dozu, a savet je bio da dodatnu vakcinu prime tri meseca nakon četvrte doze.

Australija, koja je među zemljama sa najvećim brojem vakcinisanih protiv koronavirusa, do sada je primenila dve doze vakcina na 95% osoba starijih od 16 godina.

To je pomoglo Australiji da broj zaraženih održi relativno niskim u poređenju sa drugim razvijenim zemljama.

Ipak, došlo je do sporog prihvatanja dodatnih vakcina, a službeni podaci pokazuju da je oko 72% primilo treću dozu, a samo 44% četvrtu.

Batler je rekao da su ljudi stariji od 65 godina i dalje izloženi visokom riziku od teške bolesti i smrti od koronavirusa te ih je stoga pozvao da prime petu vakcinu ako ispunjavaju uslove.