KAMERA SVE SNIMILA: Automobili na parkingu, a onda neočekivano iznenađenje, UDARIO je baš žestoko, za par sekundi izbegnuto NAJGORE (VIDEO)

 KAMERA SVE SNIMILA: Automobili na parkingu, a onda neočekivano iznenađenje, UDARIO je baš žestoko, za par sekundi izbegnuto NAJGORE (VIDEO)

Foto: Facebook/Printscreen/Lee County Sheriff’s Office

Grom je prošle nedelje udario u drvo na parkingu šerifa u Floridi, a ceo događaj je snimljen kamerom. Kancelarija šerifa okruga Li odmah je podelila snimak munje koja udara u drvo na zadnjem parkingu u Fort Majersu u četvrtak. Video je objavljen na Fejsbuku uz melodiju “Thunderstruck” grupe AC/DC, prikazuje blistav narandžasti bljesak u blizini drveta i to dok automobil prolazi parkingom.

Jedno vozilo je imalo mehanička oštećenja, ali povređenih nije bilo, saopštila je šerifova kancelarija.

Nacionalna meteorološka služba kaže da se u SAD svake godine u proseku dogodi oko 20 smrtnih slučajeva od groma. Da bi pomogla ljudima da budu svesni opasnosti od groma, agencija je razvila slogane “Kad grom zagrmi, idi unutra” i “Vidi bljesak, beži unutra”.

– Ako ste dovoljno blizu da čujete tu grmljavinu ili vidite tu munju, zapravo ste unutar opasne zone i dovoljno blizu da vas udari grom – rekao je Aaron Treadvai, viši koordinator programa i stručnjak za bezbednost groma za NVS.

Ako ste na otvorenom i čujete grmljavinu ili vidite udar groma, pronađite mesto gde ćete se skloniti što je pre moguće. Takođe bi trebalo da sačekate oko 30 minuta od kada poslednji put čujete grmljavinu pre nego što se vratite napolje.

Najbolje sklonište bi bila čvrsta, zatvorena zgrada ili automobil. Izbegavajte drveće, otvorena i izložena područja, natkrivena mesta za piknik i ne ležite ravno na zemlji. Ako vas udari grom, taj položaj bi povećao površinu kroz koju bi naelektrisanje moglo da se kreće.