KAKVO NAS PROLEĆE OČEKUJE? Detaljna vremenska prognoza – MAJ će nas posebno šokirati

 KAKVO NAS PROLEĆE OČEKUJE? Detaljna vremenska prognoza – MAJ će nas posebno šokirati

Foto: Shutterstock

Proleće je počelo i polako ulazimo u topliji period godine, zima je za ovu sezonu rekla svoje, a prognostički modeli kažu da nas tokom ove sezone očekuju temperature iznad proseka za ovo doba godine, naročito u drugoj polovini proleća, kada će nastupiti i sušni period.

Meteorološkinja Milena Lazarević kaže da će se srednja maksimalna temperatura ovog proleća kretati od 14 do 25 stepeni.

– Očekuju nas topliji i malo vlažniji mart, zatim topliji i prosečno vlažan april, a onda se očekuje suvlji maj, tokom koga će biti moguće suše – govori ona.

Mart – topliji i vlažniji od proseka, bez jutarnjih mrazeva

Lazarević kaže da je ove zime u Alpima bilo za čak oko 70 procenata manje snega nego što je to uobičajeno na početku marta. Ipak, modeli pokazuju da će količina vlage biti u opsegu istorijskog proseka. Ovog proleća se, kaže, očekuje dovoljno sunčanih sati, po danu oko 14 do 15.

Vrednost srednje minimalne temperature tokom marta biće oko 7 stepeni, dok će srednja maksimalna temperatura biti oko 11 stepeni.

Martovska suma padavina biće oko 50 mm, a što se poljoprivrede tiče, Lazarević kaže da je u martu najhitniji zadatak sadnja voćaka, ukrasnog drveća i grmlja, vinove loze i ruža.

April – topliji i prosečno vlažan

April će biti topliji i prosečno vlažan, a što se kasnih mrazeva tiče biće slabi, a verovatnoća za njih je mala.

Srednja vrednost minimalne temperature biće 11 stepeni, dok će vrednost srednje maksimalne temperature iznositi 20 stepeni.

Mesečna suma padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka i iznosiće oko 40 mm.

– Početkom aprila očekujemo da se temperatura zemljišta ustali na 10 do 12 stepeni i tada se može početi sa sadnjom kukuruza i soje – ističe Lazarević.

Maj – u većem delu Srbije topliji i prosečno vlažan

Maj će u većem delu Srbije biti topliji i prosečno vlažan, dok će u Mačvi i Sremu biti toplije i suvlje.

Vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha biće 15 stepeni, dok će srednja vrednost maksimalne temperature biti oko 25 stepeni. Lazarević dodaje da su tokom maja moguće suše. Srednja maksimalna temperatura vazduha tokom ovog meseca biće viša u odnosu na višegodišnji prosek, navodi se na sajtu RHMZ.

Mesečna suma padavina u Srbiji tokom maja iznosiće 50mm.

Ovog proleća možemo očekivati manjak padavina

Zbog veoma tople zime, proces cvetanja ove godine je poranio za oko mesec dana. Sušnom periodu prehodila je i blaga zima sa malo padavina, a tokom ovog proleća imaćemo deficit padavina. Situacija će se najverovatnije pogoršati tokom leta.

Lazarević kaže da se tokom ove sezone “nadamo da će kiše biti dovoljno da izbegnemo sušne periode”.

– Proleće je najzahtevnije godišnje doba ne samo za prognoziranje već i poljoprivredne useve.

U samo jednom prolećnom danu mogu se smeniti sva četiri godišnja doba”, ističe Lazarević.

Dobra vest za poljoprivrednike je da se ne očekuju kasni jutarnji mrazevi. Međutim, ono na šta treba obratiti posebnu pažnju kada je vreme u pitanju jesu grad i olujni vetar.

– Ove pojave mogu biti opasne za poljoprivredne useve, naročito u ovom delu godine, ali se vreme i tačna lokacija prognoziraju tek nekoliko sati pre njihovog nastajanja, zato je potrebno svakodnevno pratiti vremenske izveštaje – zaključuje Lazarević.

Ona napominje da je sezonska prognoza ustvari procenat verovatnoće da će se neki događaj ostvariti i zbog toga je za tačnije i preciznije podatke ovu prognozu najbolje kombinovati sa dnevnim vremenskim izveštajima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *