Kakva je situacija u Moskvi posle uvođenja RATNOG STANJA i šta je to “srednji nivo reagovanja”?

 Kakva je situacija u Moskvi posle uvođenja RATNOG STANJA i šta je to “srednji nivo reagovanja”?

Foto: Profimedia

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin izjavio je, nakon odluke ruskog predsednika o uvođenju ratnog stanja u četiri oblasti koje je Rusija anektirala i posebnih mera u pograničnim oblastima, da u glavnom gradu zemlje neće biti uvedene nikakve mere koje bi predstavljale ograničenje uobičajenog ritma života u prestonici.

On je dodao da će biti podignut nivo bezbednosti civilnih objekata i nekih komunalnih službi. Predsednik Vladimir Putin je ranije danas na sednici Saveta bezbednosti Rusije predložio da se uvede ratno stanje u četiri oblasti – Donjeckoj, Luganskoj, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

Predsednički ukaz predviđena nekoliko nivoa reagovanja na rizike koji se javljaju u sferi bezbednosti. Putin je saopštio da je potpisao i ukaz kojim daje dodatna ovlašćenja gubernatorima. On je naložio da se formiraju štabovi teritorijalne odbrane.

Pored toga, u pograničnim regionima Rusije uvodi se “srednji nivo reagovanja”, a u ostalim regionima Centralne i Južne federalne oblasti Rusije uvodi se nivo povećane gotovosti.

– Srednji nivo reagovanja – važi za teritorije Krima, Sevastopolja, Krasnodarskog kraja, Belgorodsku, Brajnsku, Voronešku, Kursku i Rostovsku oblast, sledi iz ukaza koji je objavljen na sajtu Kremlja.