KAKVA JE OVO VREMENSKA PROGNOZA?! Srbija na TEMPERATURNOJ KLACKALICI: Posle ledenih kiša, stiže i 20 stepeni, a onda još veći ŠOK – Spremite se!

 KAKVA JE OVO VREMENSKA PROGNOZA?! Srbija na TEMPERATURNOJ KLACKALICI: Posle ledenih kiša, stiže i 20 stepeni, a onda još veći ŠOK – Spremite se!

Foto: Shutterstock

U Srbiji će u sredu tokom dana biti i dalje hladno, ali malo toplije u odnosu na početak sedmice. Jače naoblačenje sa kišom, susnežicom i snegom ujutro i pre podne iz južnih, proširiće se na centralne i istočne predele Srbije i tokom dana u ovim predelima padaće kiša, a sneg u brdsko-planinskim predelima i na istoku Srbije.

Meteorolog Đorđe Đurić je najavio da će na području Timočke i Negotinske Krajine biti uslova i za ledenu kišu. Na severu Srbije i u Beogradu biće uglavnom suvo. Jutarnja temperatura biće od -4°C na severu i istoku do 2°C na jugu Srbije. Maksimalna temperatura biće od 2 do 6°C, u Beogradu do 4°C, a u Negotinskoj Krajini do 1°C.

Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području i na planinama sa olujnim udarima. Košava će biti hladnog karaktera.

– U četvrtak suvo i toplije sa sunčanim intervalima. Ujutro se ne očekuje mraz, a tokom dana biće toplije. Maksimalna temperatura biće od 6°C, na severu Vojvodine, do 14°C u zapadnim predelima, u Beogradu do 10°C, a u Negotinskoj Krajini do 5°C. U petak se očekuje snažan uticaj ciklonske aktivnosti sa zapadanog i centralnog Mediterana, a iznad Jadrana će se nalaziti sekundarni ciklon. Kako će se Srbija nalaziti u prednjem delu ovih ciklona, sa juga se preko Mediterana preko našeg područja očekuje transport veoma tople, ali i vlažne vazdušne mase – kaže Đurić.

U petak će biti umereno do pretežno oblačno ili promenljivo oblačno sa kišom, a više padavina očekuje se na severu Srbije i u tim predelima biće i pljuskova sa grmljavinom. Na jugu i jugoistoku Srbije veći deo dana biće suvo.

U košavskom području i na planinama duvaće jak jugoistočni vetar, na jugu Banata i u Podunavlju sa olujnim udarima preko 80 km/h. Maksimalna temperatura biće od 10°C na severu Vojvodine do 18°C u zapadnim, centralnim i jugoistočnim predelima, lokalno i do 20°C i to zbog fenskog efekta junog vetra. Maksimalna temperatura u Beogradu biće do 18°C, a u Negotinskoj Krajini do 5°C.

– Krajem dana do severa Srbije i Vojvodine očekuje se prodor hladnog fronta, a centar ciklona sa Jadrana premestiće se preko našeg područja dalje na severoistok ka Karpatima, pa će doći do zahlađenja, uz prodor veoma hladne vazdušne mase, a jugoistočni vetar biće u skretanju na severozapadn. Ovaj hladni front tokom subote premeštaće se od severa ka jugu Srbije. U subotu oblačno i osetno hladnije sa kišom, na jugu i istoku sa pljuskovima sa grmljavinom. Uz dalje zahlađenje, kiša bi u Vojvodini mogla da pređe u susnežicu i sneg, a potom će kiša i na planinama preći u sneg, uz zahlađenje krajem dana na jugu Srbije – navodi Đurić.

U noći između subote i nedelje na planinama bi palo 10 ak cm snega. Maksimalna temperatura u subotu biće od 3°C na severu Vojvodine do 15°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 7°C, do večeri u daljem padu.

Meteorolog najavljuje da će drugog dana vikenda ciklon napustiti naše područje na svom putu dalje na istok Evrope, a nad našim područjem ojačaće anticiklon sa centrom iz centalne Evrope, uz osetniji porast vazdušnog pritiska i uz stabilizaciju vremena.

U nedelju će biti suvo, ali i hladno. Maksimalna temperatura biće od 1 do 5°C, u Beogradu do 2°C.