KAKO OTKLJUČATI TELEFON POSLE SMRTI? Mrtvom ubici iz Gradačca otvarali oči da uzmu podatke! To nije bilo potrebno

 KAKO OTKLJUČATI TELEFON POSLE SMRTI? Mrtvom ubici iz Gradačca otvarali oči da uzmu podatke! To nije bilo potrebno

Foto: Shutterstock/Printscreen/Canva

Prema navodima medija u BiH lice Nermina Sulejmanovića bilo je potrebno istražiteljima kako bi otključali njegov mobilni telefon zbog prepoznavanja preko lica, a Sulejmanović je imao tu opciju uključenu na telefonu.

Stručnjaci objašnjavaju kako funkcioniše sistem otključavanja telefona posle smrti vlasnika.

– Istražitelji su njegov mobilni kojim je snimao svoj krvavi pir odneli u hladnjaču i pokušali da ga otključaju pomoću njegovog otiska prsta, međutim, bila je uključena i opcija prepoznavanja lica. Potom su otvorili oči ubice i prineli telefon licu, međutim, u tom momentu se telefon isključio zbog potrošene baterije – ispričao je izvor “Avaza” ranije.

Foto: Facebook

Postoje i drugi načini da se dođe do podataka iz telefona koji sada pretražuju inspektori. IT stručnjak Goran Kunjadić, sa tim u vezi kaže da nije siguran da li kamera u slučaju smrti vlasnika telefona ostavarila preko 80 odsto podudaranja lica koje je snimljeno.

– Takav način otključavanja telefona svakako nije neophodan, jer postoje drugi načini da se dođe do podataka sa tog telefona – kaže Kunjadić i objašnjava:

– Tvrdnje koje su iznete o pokušaju otključavanja telefona, trebalo bi proveriti da li su tačne. Ukoliko se istrošila baterija, bilo ju je moguće ponovo napuniti. Pitanje je zašto to nije učinjeno? Poklapanje snimka lica koji je memorisan kao prvi i svakog sledećeg pokušaja nikada nije 100%, ali mora biti dovoljno visoko. Varira od 80% do 90%.

Foto: Facebook/Printscreen

On isto tako ističe i da je svaku kontrolu pristupa, pa i ovu biometrijsku, moguće zaobići korišćenjem određenih alata kao i primenom određenih tehnika.

Sudski veštak Ljubiša Božić je takođe objasnio da uspeh prepoznavanja lica kod osobe koja je preminula takođe zavisi od toga na koji je način telefon obezbeđen.

– Otisak prsta je svakako moguće prepoznati dok je god smrt nasupila nedavno, a što se tiče prepoznavanja lica ili očinju ako se traži samo morfološki raspored na licu onda je itekako moguće, ali ako se od očiju zahtevaju određene vibracije ili nešro slučno, onda telefon ne bi mogao na taj način da se otključa – kaže Božić.